ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Επιστήμη - Τεχνολογία | Περιβάλλον | Από την ελιά | Έρευνα και εκπαίδευση

Οικολογικό λιπαντικό με ηλιέλαιο

Μ.Τ.
imageΜια ομάδα Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Ουέλβα (Ισπανία) σχεδίασαν ένα νέο λιπαντικό με βάση ένα μείγμα φυτικών ελαίων και μη-τοξικών πλαστικών ως εναλλακτική λύση στα συνθετικά λίπη. Το μίγμα αυτό έχει τα ίδια χαρακτηριστικά πρόσφυσης και συνοχής αλλά είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. 

Όπως λένε οι ειδικοί, η βιομηχανία λιπαντικών επικεντρώνεται στη βελτίωση των προϊόντων από περιβαλλοντική άποψη. Τα σημερινά λιπαντικά βιομηχανικής χρήσης κατασκευάζονται από ορυκτέλαια και πηκτικά, τα οποία δεν είναι βιοδιασπώμενα και μολύνουν το περιβάλλον. 

Το νέο προϊόν βασίζεται στο ηλιέλαιο, στην πολυολεφίνη (υλικό συσκευασίας), και στο συμπολυμερές του αιθυλενίου - οξικού βινυλίου. "Τα φυτικά έλαια παρουσιάζουν εξαιρετικές λιπαντικές, αντιδιαβρωτικές ιδιότητες, καλή σχέση ιξώδους-θερμοκρασίας και χαμηλή απώλεια εξάτμισης. Εκτός αυτών των πλεονεκτημάτων, είναι βιοδιασπώμενα και ασφαλή για το περιβάλλον σε σχέση με τα ορυκτέλαια", τονίζει επικεφαλής της έρευνας.

Η καινοτομία του νέου μείγματος, συνίσταται στο ότι δεν απαιτείται επίπονη διαδικασία κατασκευής, δεδομένου ότι δεν βασίζεται σε κάποια ιδιαίτερη τεχνολογία, εκτός του ότι είναι πιο βιώσιμο. Κι αυτό επειδή το φυτικό έλαιο προστίθεται σε ένα μη τοξικό και φιλικό προς το περιβάλλον πυκνωτικό.

Πηγή: OlimercaΣχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων