ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Επιστήμη - Τεχνολογία | Από την ελιά | Έρευνα και εκπαίδευση

Πυρήνας ελιάς ενάντια στην υπέρταση & χοληστερόλη

Μ.Τ.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Alcala de Henares (UAH) συμμετέχει σε ένα έργο που βασίζεται στην προσθήκη βιοενεργών συστατικών από τα κουκούτσια του ροδάκινου και της ελιάς σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, και τα προϊόντα κρέατος γενικά, με σκοπό την παροχή αντιοξειδωτικών, αντιυπερτασικών και αντιχοληστερολαιμικών ιδιοτήτων.

Το Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι η έρευνα επικεντρώνεται στην απόκτηση από τα υποπροϊόντα αυτά, πεπτιδίων που θα παρέχουν σε άλλες τροφές λειτουργικές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης, μεταξύ άλλων ασθενειών. Στο πρώτο στάδιο θα εξετασθεί η δυνατότητα προσθήκης αυτών των βιοενεργών πεπτιδίων στις προαναφερόμενες τροφές που καταναλώνονται τακτικά.

Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλάισιο του έργου "Peptifuncional- Ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων με βάση τα βιοενεργά πεπτίδια που προέρχονται από υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων: αξιοποίηση των πυρήνων φρούτων και ελιάς", που χρηματοδοτείται από το Κέντρο για την Ανάπτυξη Βιομηχανικής Τεχνολογίας και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Η υπεύθυνη έργου από πλευράς Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας, María Concepción García, δήλωσε ότι «οι πυρήνες ορισμένων φρούτων, όπως του ροδάκινου ή της ελιάς αποτελούν σημαντικές πηγές λειτουργικών συστατικών, όπως τα βιοενεργά πεπτίδια, τα οποία με κατάλληλους τρόπους μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν". 

Πιο προσιτά λειτουργικά τρόφιμα

Τα λειτουργικά τρόφιμα, εκτός από τη συμβολή σε θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, περιέχουν ουσίες που μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτησή τους οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία από την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών όπως η υπέρταση ή υπερχοληστερολαιμία.

Το Πανεπιστήμιο τονίζει ότι το έργο αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την υγεία αλλά έχει και κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες, καθώς μέχρι σήμερα τα λειτουργικά τρόφιμα είναι περιορισμένα - στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα - κάτι που αυξάνει το κόστος τους και τα καθιστά απρόσιτα σε κάποιες ομάδες ανθρώπων. Τωρα ανοίγει η ψαλίδα, και η απόκτηση λειτουργικών τροφίμων μέσω των υποπροϊόντων αυτών θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους και θα διευκολύνει την πρόσβαση αυτών σε μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών.

Κατά την άποψη της ομάδας, η προσθήκη των λειτουργικών πεπτιδίων από τους πυρήνες του ροδάκινου και της ελιάς στα τροφίμα έχει επίσης θετική επίπτωση στο περιβάλλον, διότι αποτελούν αγροδιατροφικά αποβλήτα, τα οποία θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, και θα παράγονται από αυτα ενώσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Πηγή: Mercacei
Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων