ελληνικά english 22 Απρ 2018

Διατροφή | Υγεία

Κορεσμένα λιπαρά, μεταβολικό σύνδρομο και οστεοαρθρίτιδα

Ι.Α.


Είναι, πλέον, γεγονός ότι η επίπτωση της παχυσαρκίας παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 1980. Η επίπτωση της οστεοαρθρίτιδας έχει, επίσης, αυξηθεί σημαντικά μέσα στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε μια καλά εδραιωμένη πεποίθηση ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την επίπτωση και την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας. Έτσι, η κατανόηση των κοινών παραγόντων, που μεσολαβούν και στις δύο αυτές νοσηρές καταστάσεις μπορεί να παρέχει ρεαλιστικές επιλογές θεραπείας σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας σχετιζόμενης με την παχυσαρκία και ειδικότερα στην περίπτωση της αυξημένης πρόσληψης λίπους, που φαίνεται να είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους, που συσχετίζει τα δύο αυτά νοσήματα.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω διεξήχθη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας σε αρουραίους με σκοπό να διαπιστωθεί αν οι δίαιτες, που περιέχουν μεμονωμένα κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA) μαζί με αυξημένη ποσότητα απλών υδατανθράκων προάγουν αλλαγές στις αρθρώσεις των γονάτων όμοιες με αυτές της οστεοαρθρίτιδας και συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα κυρίαρχα κορεσμένα λιπαρά οξέα στη διατροφή του ανθρώπου είναι το λαυρικό οξύ (LA), το μυριστικό οξύ (MA), το παλμιτικό οξύ (PA) και το στεαρικό οξύ (SA) και ότι στην οστεοαρθρίτιδα, σχετιζόμενη με την παχυσαρκία τα κορεσμένα λιπαρά οξέα αποτελούν τα κυρίαρχα λιπαρά οξέα της διατροφής. Επομένως, οι αρουραίοι της έρευνας χωρίστηκαν σε 6 διαφορετικές ομάδες λαμβάνοντας είτε μια δίαιτα με άνθος αραβοσίτου είτε μια δίαιτα, που αποτελούνταν από απλούς υδατάνθρακες μαζί με 20% λαυρικό ή μυριστικό ή παλμιτικό ή στεαρικό οξύ ή βόειο λίπος για 16 εβδομάδες.

Μετά το πέρασμα αυτών των εβδομάδων οι αρουραίοι, οι οποίοι είχαν τραφεί με τις δίαιτες, που περιείχαν βόειο λίπος (στεαρικό οξύ και trans λιπαρά οξέα) ή στεαρικό ή μυριστικό ή παλμιτικό οξύ ανέπτυξαν συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου, ενώ, επίσης, εμφάνισαν αλλοίωση των χόνδρων και αλλαγές στα οστά κάτω από τη σπονδυλική στήλη παρόμοιες με αυτές της οστεοαρθρίτιδας. Αντιθέτως, φάνηκε ότι η αντικατάσταση του βόειου λίπους με λαυρικό οξύ μείωσε τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου όπως και την αλλοίωση των χόνδρων.

Επομένως, από την έρευνα φάνηκε ότι τα μακράς αλύσου κορεσμένα λιπαρά οξέα της διατροφής προάγουν την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου αλλά και αλλαγές στα γόνατα παρόμοιες με αυτές της οστεοαρθρίτιδας. Συνολικά, οι αλλαγές στα κύτταρα και τον οργανισμό αυξάνονται όσο αυξάνεται και το μήκος της αλυσίδας των κορεσμένων λιπαρών οξέων με τις μικρότερες αλλαγές να παρατηρούνται στη δίαιτα με λαυρικό οξύ και τις μεγαλύτερες αλλαγές στη δίαιτα με στεαρικό.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας είναι εδραιωμένη υποδεικνύοντας ότι η φλεγμονή στην παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στην οστεοαρθρίτιδα. Η πυροδότηση των φλεγμονωδών αποκρίσεων σε αρουραίους, που τρέφονται με δίαιτες, που επάγουν την παχυσαρκία το πιθανότερο είναι να οφείλεται στα κορεσμένα λιπαρά οξέα, εφόσον λιπαρά οξέα όπως το παλμιτικό οξύ ενεργοποιούν τα μακροφάγα και συνεπώς, αυξάνουν τη διήθηση των φλεγμονωδών κυττάρων στο σώμα. Ωστόσο, η παχυσαρκία από μόνη της δεν προκαλεί οστεοαρθρίτιδα, ούτε το αντίστροφο, αλλά αυξημένη κυκλοφορία κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορεί να επάγει τη διήθηση των φλεγμονωδών κυττάρων σε όλο το σώμα οδηγώντας στην παράλληλη ανάπτυξη και των δύο παθήσεων. Οι τοπικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε οστεοαρθρίτιδα, σχετιζόμενη με παχυσαρκία μπορεί να αυξηθούν με την ανάπτυξη ινσουλινοαντίστασης στο διαβήτη τύπου 2. Σε καταστάσεις ινσουλινοαντίστασης ο χόνδρος μπορεί να πάθει βλάβη, καθώς η ινσουλίνη του παρέχει ένα μηχανισμό προστασίας. Η συσχέτιση των μειωμένων συγκεντρώσεων ινσουλίνης στο πλάσμα και οι μειωμένες αλλαγές τύπου οστεοαρθρίτιδας σε αρουραίους, που τρέφονται με λαυρικό σε σύγκριση με τις αυξημένες αλλαγές σε αρουραίους, που τρέφονταν με παλμιτικό και στεαρικό στην παρούσα έρευνα υποδηλώνει το ρόλο της ινσουλίνης στην οστεοαρθρίτιδα.

Συνοψίζοντας, η παρούσα έρευνα παρέχει αποδείξεις ότι οι δίαιτες, που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα σχετίζονται ισχυρά με την ανάπτυξη ή την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας αλλά και του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με τις συγκεντρώσεις λεπτίνης και ινσουλίνης στο πλάσμα, που εμπλέκονται τόσο στην παχυσαρκία όσο και στο διαβήτη τύπου 2 και στην οστεοαρθρίτιδα. Τα δεδομένα, λοιπόν, που προέκυψαν έδειξαν ότι η αντικατάσταση του λαδιού καρύδας, που περιέχει λαυρικό από φοινικέλαιο, που περιέχει παλμιτικό ή από ζωικό λίπος, που αποτελείται από στεαρικό οξύ είναι πιθανό να επιδεινώνει την εξέλιξη τόσο του μεταβολικού συνδρόμου όσο και της οστεοαρθρίτιδας. Παρ΄ όλα αυτά, περαιτέρω κλινική μελέτη σε ανθρώπους είναι απαραίτητη, για να καθοριστεί αν η αντικατάσταση του παλμιτικού και του στεαρικού από λαυρικό θα εξασθενήσει ή θα αντιστρέψει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας και του μεταβολικού συνδρόμου, ειδικά της παχυσαρκίας και της υπέρτασης.

Πηγή:  www.nature.com 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων