ελληνικά english 22 Απρ 2018

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Αγροτική Οικονομία και Πολιτική | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία

Το βιολογικό ελαιόλαδο στην Αρμενία

Ι.Α

Το αυστριακό πρακτορείο ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε την προώθηση προγραμμάτων επιχορήγησης για βιολογικά, γεωργικά προϊόντα στην Αρμενία τον Αύγουστο του 2016 για να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

Ένα σύνολο από 18 προγράμματα (μικρά και μέτριου μεγέθους), που αφορούν τη μελισσοκομία, την παραγωγή φρούτων και ελαιολάδου είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Το τελευταίο, το οποίο είναι μοναδικό και άνευ προηγουμένου για τα αρμενικά δεδομένα, λαμβάνει χώρα στο Lehavaz, ένα χωριό στη νότια περιοχή Meghri.

Ο άμεσος δικαιούχος του είναι ο Karo Kareptyan, ένας αγρότης ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με την παραγωγή ελαιολάδου στο χωριό Alvank και ο οποίος αξιολογεί την ευκαιρία αυτή σα μια σημαντική πρόοδο, όσον αφορά, τη διαφοροποίηση και την ανάπτυξη της αγροτικής του επιχείρησης.

Ο Karo Kareptyan λέει ότι αναμένει να λάβει ελαιόλαδο από τη μικρότερη ποσότητα καλλιέργειας, η οποία στο παρελθόν υπό φυσιολογικές συνθήκες ανακυκλωνόταν σαν απόβλητο προϊόν. Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς μεσαίου μεγέθους τουρσιών ελιάς να στραφούν σταδιακά στην παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου, προκειμένου να αντιδράσουν αποτελεσματικά στις αλλαγές, που αφορούν τη ζήτηση στην αγορά και να εξασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα των επιχειρήσεων τους, σύμφωνα με τον αγρότη.

Η ιδέα αυτή έχει εναρμονιστεί με το πολυδιάστατο, οικονομικό πρόγραμμα ανάπτυξης, που εκπονείται από το γραφείο OSCE στη Yerevan και απευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών της νότιας περιοχής της Αρμενίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η Αρμενία μπήκε στη λίστα με τις 47 χώρες, που παράγουν ελαιόλαδο το 2014. Ωστόσο, η ιστορία της ελιάς στην Αρμενία δεν είναι τόσο πρόσφατη, καθώς αυτή η μικρή χώρα συχνά θεωρείται ως ένα από τα μέρη από τα οποία προέρχεται το δέντρο της ελιάς.

Μέχρι πρότινος, η χρήση ελαιολάδου δεν ήταν τόσο διαδεδομένη για τους Αρμένιους αλλά ο μεγάλος αριθμός ατόμων από τη Μέση Ανατολή, που εισέρρευσαν στην Αρμενία, προερχόμενοι από τις περιοχές, που πλήττονται από τις συνεχιζόμενες διαμάχες και κυρίως από τη Συρία αύξησαν την κατανάλωση ελαιολάδου στην Αρμενία. Πλέον, σχεδόν το σύνολο των ελιών και του ελαιολάδου για εσωτερική κατανάλωση εξάγεται, αλλά στην περιοχή Meghri, που βρίσκεται κοντά στα ιρανικά σύνορα αρκετές προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί από λίγους πρωτοπόρους.

Για πολλά χρόνια, κανείς δεν πίστευε ότι το ελαιόδεντρο μπορούσε να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες του αρμενικού χειμώνα και να αποδώσει καρπούς. Παρ΄όλα αυτά, ο Karo Kareptyan δε συμφωνούσε και ξεκίνησε φυτεύοντας 7.000 ρίζες ελιάς ποικιλίας Ascolana και Sevillano, το 2003. Παρά την απώλεια πολυάριθμων δέντρων λόγω του ψύχους του αρμενικού χειμώνα ( οι θερμοκρασίες μπορεί να αγγίξουν τους -30o C) κατάφερε, τελικά, να πάρει την πρώτη του σοδειά το 2010. Κάθε δέντρο αναφέρεται ότι δίνει 20-30 κιλά ελιές.

Ο Karo Kareptyan είναι ισχυρά πεπεισμένος ότι η ελιά είναι ένα προσαρμόσιμο δέντρο και για αυτό πιστεύει ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και να αποδώσει καρπούς στην Αρμενία. Πιθανότατα, η νότια περιοχή της χώρας είναι μια κατάλληλη περιοχή για την καλλιέργεια ελιάς με απαραίτητη ωστόσο, τη βοήθεια της τύχης και την απουσία πολύ ψυχρών χειμώνων για την επίτευξη καλών σοδειών.

Πηγές: www.armenews.com
          oleamediterranea.blogspot.com
          www.tert.am

 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων