ελληνικά english 18 Ιου 2018

Επιστήμη - Τεχνολογία | Καλλιέργεια

Βλάπτει η θάλασσα τις ελιές; (upd)

Ειδικός Συνεργάτης
© ERIC GAILLARD/REUTERS

Με αφορμή ερώτηση αναγνώστη μας που ανέφερε περιστατικό όπου πυροσβεστικά αεροσκάφη κατά την διάρκεια της πυρόσβεσης κατέβρεξαν ελαιώνα με θαλασσινό νερό, η συμβουλή που δόθηκε είναι η παρακάτω:

Αν η πτώση θαλασσινού νερού είναι μεγάλη, το πρόβλημα είναι κυρίως στα φύλλα των ελαιοδένδρων, παρά στο χώμα. Κατ΄αρχήν καλό θα είναι να γίνει μια φυλλοδιαγνωστική ανάλυση για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος και να επακολουθήσουν κυρίως διαφυλλικοί ψεκασμοί, ώστε να καθαρίσει το αλάτι από τα φύλλα. Δευτερευόντως και συμπληρωματικά, θα βοηθούσε και το πότισμα, ώστε να ξεπλυθεί το χώμα. 

Επιπλέον, υπάρχει διατύπωση και δεύτερης άποψης. Σύμφωνα με αυτή, η παροδική επαφή αλμυρού νερού με τα φύλλα δεν αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα. Θα μείνουν κηλίδες άλατος πάνω στα φύλλα αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσουν μείωση στη φωτοσύνθεση ή άλλα προβλήματα. Με τον καιρό το άλας θα απομακρυνθεί (από τον άνεμο και τη βροχή). Από το θαλασσινό νερό που θα φτάσει στο έδαφος από ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, ελάχιστο αναμένεται να διεισδύσει σε αυτό λόγω της έντασης με την οποία εφαρμόζεται η διαβροχή στο πλαίσιο της πυρόσβεσης. Επομένως και από αυτό δεν αναμένεται κάποιο σημαντικό ζήτημα για τα φυτά.

Σχόλια επισκεπτών

  • | Αντρεας Δημητριου
    Σε μικρες ποσοτητες το θαλασσινο νερο ειναι ευεργετικο...ηδη γινονται πειραματα με θαλασσσινο νερο (ποτισμα σε αναλογια 1/1000 )σε φυτα στο εξωτερικο .Στο θαλασσινο νερο υπαρχουν πανω απο 80 στοιχεια εκ των οποιων καποια ωφελουν ταφυτα.

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων