ελληνικά english 18 Αύγ 2018

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία | Τιμές

Επανεκτίμηση της παραγωγής 2017/18 (upd)

Βασίλης Ζαμπούνης
Μετά από τα καλοκαιρινά δεδομένα, όλοι προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν τις εκτιμήσεις για την επερχόμενη εσοδεία 2017/18. Οι πιο σημαντικές αλλαγές που διαφαίνονται είναι οι εξής:

α) Εκρηκτική αύξηση της Τυνησίας που βαδίζει για ρεκόρ παραγωγής και αναμένεται να ξεπεράσει τους 350 χιλιάδες τόνους, αναδεικνύοντας την χώρα 2η σε ποσότητα μετά την Ισπανία. Πρόκειται για εξέλιξη που οφείλεται στη σοβαρή ελαϊκή πολιτική που ακολουθεί η χώρα, στην επέκταση νέων φυτεύσεων, αλλά και στην χαμηλή περυσινή παραγωγή (φαινόμενο παρενιαυτοφορίας)

β) Ως αποτέλεσμα της ξηρασίας κατεβαίνει σημαντικά ο πήχης στην Ιταλία, στους 250 χιλιάδες τόνους, ίσως και αρκετά πιο κάτω. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν δυσμενώς, ειδικά την περιοχή της Τοσκάνης.

γ) Αμφιβολίες για την Ισπανία, το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεαστεί κατά +/- 50.000 τόνους, ανάλογα με το αν θα βρέξει στην Ανδαλουσία τις επόμενες εβδομάδες.

δ) Οι προβλέψεις για την Ελλάδα παραμένουν μεταξύ 270-280 χιλιάδων τόνων με ανοικτό, όμως, το ερώτημα αν θα βρέξει τις επόμενες εβδομάδες.

Υπερευαίσθητη η ελληνική αγορά
Η έλλειψη αποθεμάτων και μάλιστα ιδιαιτέρως υψηλής ποιότητας καθιστά την ελληνική αγορά ευάλωτη και "ρηχή" στις εξελίξεις που προαναφέραμε. Έτσι, οι ελλείψεις π.χ. της Τοσκάνης στρέφουν το ιταλικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες περιοχές/ποικιλίες (βλ. Νότια Λακωνία).

Η προσφορά των 4,60 €/κιλό από έναν τουλάχιστον έμπορο μέχρι στιγμής για τα φρέσκα λάδια στην Λακωνία ίσως ακούγεται σήμερα εντυπωσιακή, ωστόσο θα εξαρτηθεί από τις αποδόσεις λάδι/καρπός που θα έχουν οι πρώτες αλέσεις ελαιοτριβείων, όπως επίσης και το επίπεδο που θα διαμορφώσουν οι τιμές άλλων πρώιμων ποικιλιών.
Στο μεταξύ η Κρήτη βρίσκεται ως συνήθως ένα σκαλί πιό κάτω. Τα καλά έξτρα είναι εξαιρετικά δυσεύρετα λόγω προβλημάτων όχι μόνο στα οργανοληπτικά τους αλλά και σε χημικές παραμέτρους όπως η Κ232. Στα Χανιά π.χ. προσφέρουν τιμή παραγωγού γύρω στα 3,95 € ενώ η τιμή ελαιουργού για βυτίο φθάνει και τα 4,05 €/κιλό. (upd 20/9/2017)
 

Σχόλια επισκεπτών

  • | Lisa Radinovsky (Greek Liquid Gold)
    Very interesting, and different from Mercacei's recent report (http://en.mercacei.com/noticia/1588/news/world-production-of-olive-oil-will-increase-by-8.2-in-the-2017/18-campaign-according-to-gea.html). Will you (please) translate this into English, so I can link to it?
  • | Πάρις Έλ
    Θα πρόσθετα στους παράγοντες για τις προβλέψεις παραγωγής 2017-18 για την Ελλάδα, εκτός των πολυπόθητων βροχοπτώσεων και την αποτελεσματικότητα ή δυνατότητα φυτοπροστασίας στις σημαντικότερες ελαιοκομικές ζώνες. Ο δάκος και το γλοιοσπόριο που απομοιώσαν έως και 80% την παραγωγή (Πελλοπόνησο και Στερεά Ελλάδα) ενώ παράλληλα υποβάθμισαν την ποιότητα για το 2016-17 θα είναι εξίσου καθοριστικής σημασίας παράγοντας στο επόμενο διάστημα μέχρι και την συγκομιδή.

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων