ελληνικά english 18 Αύγ 2018

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Τιμές

Οι εξαγωγές συνεχίζουν να ανεβαίνουν

Βασίλης Ζαμπούνης
Σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) για το 10μηνο Οκτώβριος 2016 – Ιούλιος 2017. Οι εξαγωγές προς τις 7 κυριότερες εισαγωγικές / καταναλώτριες χώρες του κόσμου δείχνουν να αντέχουν. Παρά την άνοδο των τιμών του ελαιολάδου και το «σκληρό» ευρώ, οι εξαγωγές διατηρούν μια έστω και οριακή άνοδο κατά 2,16% ή 10.037 τόνους. Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν και το πυρηνέλαιο.

Αναλυτικά, οι εισαγωγές ελαιολάδου και πυρηνελαίων για το Α’ 10μηνο της εμπορικής περιόδου έχουν ως εξής:Η σημαντική μείωση σε ποσότητες των ΗΠΑ αντισταθμίζεται από την αύξηση της Βραζιλίας. Αξιοσημείωτη η αύξηση της Κίνας και της Αυστραλίας.

Άνοδος και στις επιτραπέζιες ελιές
Τα στοιχεία των εισαγωγών των πρώτων 11 μηνών της εμπορικής περιόδου για τις κυριότερες εισαγωγικές χώρες δείχνουν σημαντική αύξηση της Βραζιλίας (18%) και της Αυστραλίας (6%), αλλά μείωση κατά 5% του Καναδά και 2,5% των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές των τρίτων χωρών, εκτός ΕΕ, αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ οι ενδοκοινοτικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1%.

Τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου
Σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που ανακοινώνει το ΔΣΕ/IOC, οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου , αν και παρουσιάζουν μια δραστική μείωση στην Ιταλία (5,42 €/kg), ωστόσο συνεχίζουν να είναι οι υψηλότερες. Ακολουθούν οι άλλες τρεις χώρες με οριακές διαφορές μεταξύ τους, η Τυνησία 3,88 €/kg , η Ελλάδα 3,78 €/kg και η Ισπανία με 3,72€/kg .


Να σημειωθεί ότι η τιμοληψία είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2017 και σε σύγκριση με τον περυσινό Σεπτέμβριο καταγράφουν σημαντική άνοδο από 17% στην Ισπανία έως 38% στην Ιταλία.
 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων