ελληνικά english 17 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία

Η Τυνησία θα εξάγει 200.000 τόνους ελαιολάδου

Χ.Φ.+ ΒΖΠηγη: ansamed.info

Η Τυνησία έχει ως στόχο να εξάγει 200.000 τόνους ελαιολάδου, εκ των οποίων πάνω από 25.000 εμφιαλωμένο προϊόν, σύμφωνα με τις προβλέψεις για την περίοδο 2017/2018, γεγονός που θα την οδηγήσει στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών εξαγωγής ελαιόλαδου.

Την ανακοίνωση έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Ελαιολάδου Τυνησίας, Chokri Bayoudh, σημειώνοντας ότι η περίοδος 2017/2018 είναι πολλά υποσχόμενη χάρη στις άφθονες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, μετά από δύο περιόδους με χαμηλή παραγωγή λόγω της ξηρασίας (100.000 τόνους το 2016/2017 και 140.000 το 2015/2016).

Η συγκομιδή της ελιάς θα ξεκινήσει στην Τυνησία στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ οι εξαγωγές θα συνεχιστούν μέχρι και τον Οκτώβρη του 2018 . Το τυνησιακό ελαιόλαδο εξάγεται σε 54 χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, (56.000 τόνοι) και τις ΗΠΑ (35.000 τόνοι, εκ των οποίων 7.000 εμφιαλωμένο προϊόν), αλλά τα τελευταία χρόνια και σε νέες αγορές, όπως στη Ρωσία, την Ινδία, την Ιαπωνία και διάφορες αφρικανικές χώρες. 
................................
Το olivenews.gr εδώ και πολύ καιρό έχει επισημάνει ότι η Τυνησία εξελίσσεται σε παγκόσμια δύναμη του ελαιολάδου, το οποίο αντισταθμίζει τη μείωση της άλλης "εθνικής βιομηχανίας" τον τουρισμό, ο οποίος δέχθηκε τα σοβαρά πλήγματα της τρομοκρατίας. Για ανάλυση της ελαιοκομίας της Τυνησίας -όπως και όλων των χωρών της Μεσογείου- βλέπε την υπό έκδοση "Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το Ελαιόλαδο".

Πάντως εντυπωσιάζει το γεγονός ότι τα επίσημα στατιστικά δίνουν την τυνησιακή παραγωγή για εφέτος "μόνο" στους 220.000, ενώ το olivenews.gr από την αρχή του καλοκαιριού έχει δώσει εκτίμηση για άνω των 300.000 τόνων και μάλλον φαίνεται πως θα επιβεβαιωθεί.  (ΒΖ)

Σχόλια επισκεπτών

  • | Πάρις Έλ
    Μπράβο τους! Αυτά είναι τα αποτελέσματα εθνικού ελαιοκομικού προγραμματισμού και σκληρής δουλειάς σε δύσκολες συνθήκες από χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που επενδύουν σε έργα και όχι σε λόγια (και τις υποσχέσεις τυχάρπαστων πολιτικών/πολιτευτών/κομματαρχών κλπ). Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και του κλάδου συνολικώτερα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, αφού βρίσκεται εντός των τεχνικών και οικονομικών δυνατοτήτων μας .
  • | dimitra aliefs
    H Tυνησία θα παραγει περιπου 340.000 μτ και θα αποτελέσει τον βασικό ανταγωνιστή του ελληνικού ελαιολάδου. Καλο θα ειναι οι ελληνες παραγωγοί να παρακολουθούν και να προηγούνται των Τυνήσιων ,διότι αν ακολουθούν θα βρεθούν σε αγορα καθοδική.

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων