ελληνικά english 17 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Τιμές

Η αγορά είναι ψηλά

Βασίλης Ζαμπούνης

Ξεκίνησε η χρονιά και για την ποικιλία του μαυρολήσιου, γνωστή για την πρώιμη συγκομιδή στην περιοχή κυρίως των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας. Οι τιμές παραγωγού είναι σταθερά στα 4,00 €/kg (με 4,15 €/kg παράδοση Ιταλία). Αν ληφθεί υπ’ όψη ότι πέρυσι η εκκίνηση δόθηκε στα 3,20 €/kg και έφτασε γύρω στο Δεκέμβριο στο μάξιμουμ των 3,60 €/kg , τότε πρόκειται για σημαντικά άνοδο 0,80 €/kg ή 25%

Ο Συνεταιρισμός των Γαργαλιάνων
Σε ό,τι αφορά τον τοπικό συνεταιρισμό και την γενική συνέλευση της 21/10, τελικά ο επενδυτής (με ή χωρίς εισαγωγικά) δεν εμφανίστηκε, οπότε αποφασίστηκε οι ίδιοι οι παραγωγοί να αναλάβουν τις τύχες του συνεταιρισμού με ορίζοντα δεκαετίας για την εξόφληση των χρεών του, ενώ παράλληλα θα επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες που έχουν. Ερωτηματικό αποτελεί η τύχη ενός ποσού –αναφέρονται οι 231.000€- που είχε (?) δοθεί προκαταβολή από τον επενδυτή.

Προσοχή στις αποδόσεις
Ένα επίκαιρο θέμα που πρέπει να απασχολεί τους παραγωγούς είναι η συσχέτιση της όποιας τιμής επιτυγχάνει ένα ελαιόλαδο με τις αποδόσεις του ελαιοτριβείου (ελαιουργείου) κατά την παραγωγή του.

Να φέρουμε ένα παράδειγμα:
Τα 4 €/kg με απόδοση 20% (θα πρέπει) να ισοδυναμούν με 5 €/kg αν η απόδοση είναι 16%, χωρίς να ληφθούν άλλοι παράγοντες υπ’ όψη, όπως το καλλιεργητικό κόστος, η διαχρονικά σταθερότητα των αποδόσεων του ελαιοδένδρου σε ελαιόκαρπο, τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά (φυσικο-χημικά, οργανοληπτικά) του παρθένου ελαιολάδου.

Η επισήμανση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία τις μέρες μας, γιατί το αγουρέλαιο γνωρίζει μεγάλες δόξες. Τα οφέλη θα πρέπει να είναι – τουλάχιστον- ίσα κατανεμημένα μεταξύ των ελαιοπαραγωγών και των πολλών ειδικών μέχρι το προϊόν να φτάσει στους καταναλωτές.
 

Σχόλια επισκεπτών

  • | Χρήστος
    Πέρσι δεν υπήρχαν λάδια και ανέβαινε... φέτος δεν υπάρχουν αποθέματα αλλά έρχεται κανονική σοδειά... η λαδιά θα πάει ανάποδα!
  • | Αναστάσης Καραμπότσος
    Πληροφοριακά η ποικιλία μαυρολιά καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας και πιο συγκεκριμένα σε Αμπελόφυτο και Χώρα Μεσσηνίας

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων