ελληνικά english 17 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Επιτραπέζια ελιά | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία | Αθέμιτος ανταγωνισμός

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις κατά Trump για τις ελιές

HM, BZ


Αγανάκτηση και σκεπτικισμό έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Trump να επιβάλλει «αντισταθμιστικούς» δασμούς (από 2,31% έως 7,24%) στις εισαγωγές ισπανικής μαύρης ελιάς, με το σκεπτικό ότι οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Ισπανοί παραγωγοί αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους Αμερικανούς συναδέλφους τους. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι το πρώτο δείγμα του πολιτικού δόγματος “America first” που έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προστατεύσει τους δικούς της παραγωγούς και επιχειρήσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι 77 ανάλογες έρευνες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με τον κίνδυνο επιβολής δασμών και άλλων εμποδίων σε μια μεγάλη γκάμα εισαγόμενων στις ΗΠΑ προϊόντων.

Ελλάδα: «Δεν μας επηρεάζει άμεσα, αλλά…»
Στον χώρο της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς επικρατεί προς το παρόν ηρεμία. Το μέτρο των αντισταθμιστικών δασμών επηρεάζει μόνο ισπανικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένο τύπο επιτραπέζιας ελιάς (οξειδωμένη μαύρη ελιά), προϊόν στο οποίο οι Έλληνες δεν ανταγωνίζονται τους Ισπανούς στην αγορά των ΗΠΑ. Επομένως, το μέτρο ούτε βλάπτει, ούτε ευνοεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, δηλώνουν άνθρωποι της αγοράς με τους οποίους ήρθε σε επαφή το olivenews.gr .

Η ανησυχία, ωστόσο, υπάρχει. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η συγκεκριμένη απόφαση είναι δείγμα ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, οι διεθνείς κανόνες εμπορίου, οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και οι διεθνείς συμφωνίες δεν σημαίνουν και πολλά, όταν αντίκεινται στη βούληση της κυβέρνησης μια υπερδύναμης όπως οι ΗΠΑ. Για αυτό, άλλωστε, όπως σημειώνουν παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, η θέση στήριξης των Ισπανών που έχουν πάρει από το καλοκαίρι η Κομισιόν και οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ σε αυτό το θέμα είναι σε σωστή κατεύθυνση και τηρούν στάση αναμονής.

Το olivenews.gr κατέβαλε προσπάθεια να επικοινωνήσει και με τον κ. Νέλο Γεωργούδη, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει δικό του σχόλιο ως προέδρου της ΠΕΜΕΤΕ .

Οργισμένοι οι Ισπανοί
Ο ΓΓ της Ισπανικής Ένωσης Εξαγωγέων και Βιομηχάνων Επιτραπέζιας Ελιάς (Asemesa) κ. Antonio de Mora, από τη μεριά του, τονίζει ότι η διαδικασία που έχουν ακολουθήσει οι αμερικανικές αρχές «απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση με άδικο και αυθαίρετο τρόπο το σύνολο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης της γεωργίας, επηρεάζοντας σοβαρά όλους τους δικαιούχους των ενισχύσεων της ΚΑΠ, από τους σιτοκαλλιεργητές στη Γαλλία, μέχρι τους γαλακτοπαραγωγούς στην Πολωνία». Σημειώνει, μάλιστα, ότι τα μέτρα αυτά «μας κάνουν λιγότερο ανταγωνιστικούς απέναντι σε άλλες παραγωγούς χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Τουρκία, οι οποίες δεν επηρεάζονται και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά».


O κ. Antonio de Mora (ΦΩΤΟ: asemesa.es)


Σε ανακοίνωσή του, ο ισπανικός φορέας τονίζει ότι οι ενισχύσεις τις ΚΑΠ «δεν δίνονται ειδικά στην ελαιοκομία, αλλά σε όλο τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα. Σε αυτές τις ενισχύσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι αγρότες και όλα τα σχέδια ανάπτυξης της υπαίθρου. Επομένως, δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αντισταθμιστικών δασμών».

Η ισπανική ένωση τονίζει ότι παρά την επιθετική στάση των αμερικανικών αρχών, τα μέλη της που βρέθηκαν υπό εξέταση «συνεργάστηκαν απολύτως και ανταποκρίθηκαν με υπευθυνότητα στα αιτήματα του Υπουργείου Εμπορίου». Ωστόσο, η Asemesa φοβάται ότι η έρευνα δεν διεξάγεται με δίκαιους όρους, αλλά «είναι εξαρτημένη από το ρεύμα προστατευτισμού που επικρατεί στις ΗΠΑ».

«Αποδιοπομπαίος τράγος»
Για την αξιοποίηση των ισπανικών ελιών ως «αποδιοπομπαίου τράγου» των πολιτικών προστατευτισμού της κυβέρνησης Trump έκανε λόγο η κ. Susana Díaz, πρόεδρος της περιφέρειας της Ανδαλουσίας και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει άμεσα δράση για να λύσει άμεσα το ζήτημα και να πάρει μέτρα που θα ελαχιστοποιούν τις ζημιές που θα έχουν οι Ισπανοί παραγωγοί.

Διαμαρτυρίες Ισπανών αγροτών
Από τη μεριά της, η Ένωση Μικρών Παραγωγών (UPA), κατήγγειλε τα μέτρα των ΗΠΑ ως «απολύτως άδικα» και δηλώνουν ότι «βάζουν σε κίνδυνο έναν τομέα που είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία πολλών περιοχών». Στην ανακοίνωσή της, η UPA εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι “στους ισπανούς παραγωγούς επιβάλλονται εμπόδια χωρίς κανένα κριτήριο, μόνο και μόνο για να ευνοηθούν αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Bell-Carter Foods και Musco Family Olive". «Δε θα μας κάνει εντύπωση αν οι ίδιες επιχειρήσεις έρθουν να αγοράσουν στη χώρα μας ελιές σε εξευτελιστικές τιμές, σαν αποτέλεσμα των περιορισμών που έχουν επιβάλλει στις ισπανικές επιχειρήσεις», συμπληρώνει η αγροτική οργάνωση.

Από τη μεριά της, η Ένωση Νέων Αγροτών - Extremadura (Asaja – Extremadura) χαρακτηρίζει την απόφαση “βαρβαρότητα και σοβαρό χτύπημα στην οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» και ότι θα φέρει σοβαρές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις . Ο κ. Ángel García Blanco, πρόεδρος της οργάνωσης, θεωρεί ότι τέτοιου είδους «αντισταθμιστικοί δασμοί» δεν έχουν νόημα σε σύγχρονες, ανοιχτές και δημοκρατικές χώρες του 21ου αιώνα.

Copa-Cogeca: «Επικίνδυνο προηγούμενο. Η Επιτροπή να πάρει μέτρα εναντίων των πολιτικών προστατευτισμού των ΗΠΑ»

Οι πανευρωπαϊκές οργανώσεις των αγροτών και των συνεταιρισμών Copa και Cogeca καταδικάζουν σε ανακοίνωσή τους την απόφαση της κυβέρνησης Trump να επιβάλει δασμούς στην εισαγωγή μαύρης ισπανικής ελιάς, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν πολιτική προστατευτισμού.

Ο γενικός γραμματέας των Copa και Cogeca, κ. Pekka Pesonen προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες είναι αδικαιολόγητες και μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο και για τους υπόλοιπους κλάδους της παραγωγής, που είναι μέρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

"Οι Copa και Cogeca θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι η βασική αγορά εξαγωγών για τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα, οι ΗΠΑ, επιβάλλουν μέτρα προστατευτισμού εναντίον των προϊόντων μας χωρίς αιτιολογία," εξηγεί ο κ. Pesonen.

"Ο βασικός λόγος που οι ισπανικές ελιές είναι τόσο ανταγωνιστικές, είναι επειδή οι παραγωγοί έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες μείωσης του κόστους παραγωγής και έχουν επενδύσει σημαντικά σε πρωτοπόρες τεχνολογίες. Οι συνεταιρισμοί, επίσης, βοηθούν τους αγρότες να είναι πιο αποτελεσματικοί, παρέχοντάς τους υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οικονομίες κλίμακας. Η ενισχύσεις της ΚΑΠ, επίσης, επιτρέπονται από τους κανόνες του WTO (του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) και δεν διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Είναι απαράδεκτο να επιβάλλονται κυρώσεις, ειδικά όταν όλες οι χώρες του κόσμου διαθέτουν συστήματα στήριξης των αγροτών.", τόνισε.

Οι Copa και Cogeca είχαν από το καλοκαίρι ζητήσει από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να παρέμβουν. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουν για άλλη μια φορά έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις ενέργειές της εναντίον αυτών των αδικαιολόγητων μέτρων, ενώ προειδοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελούν επικίνδυνο προηγούμενο για τους υπόλοιπους αγροτικούς κλάδους και ότι αποτελούν πολιτική προστατευτισμού. 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων