ελληνικά english 17 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Επιτραπέζια ελιά | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία | Αθέμιτος ανταγωνισμός

'Απόβαση' Trump στην Ανδαλουσία

ΗΜ

Πηγή:  elcorreoweb.es

Η κυβέρνηση Trump στις ΗΠΑ σκοπεύει να εντείνει τους ελέγχους στις ισπανικές επιχειρήσεις επιτραπέζιας ελιάς, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόσφατα δασμοί και βρίσκονται υπό έλεγχο από το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου κατηγορούμενες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ προτίθεται να στείλει στις αρχές του ερχόμενου χρόνου κλιμάκιο, το οποίο θα επιθεωρήσει επιτόπου αν οι εν λόγω επιχειρήσεις συμμορφώνονται με τα νέα «προσωρινά» μέτρα που επιβλήθηκαν, αλλά και θα ελέγξει αν τα υπερασπιστικά στοιχεία που οι επιχειρήσεις έχουν προσκομίσει στην αμερικανική ερευνητική επιτροπή ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αυτή ήταν μία από τις βασικές ειδήσεις που βγήκαν από την τριμερή συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα εκπρόσωποι του ισπανικού κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας και οι περιφερειακές γεωργικές αρχές της Ανδαλουσίας. Κατά τη συνάντηση αυτή, οι εμπλεκόμενοι φορείς σχεδίασαν την στρατηγική των Ισπανών απέναντι στις κατηγορίες της κυβέρνησης Trump για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο ΓΓ της ισπανικής Ένωσης Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (Asemesa) Antonio de Mora, εξήγησε ότι οι επισκέψεις των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων γίνονται για να "διαπιστωθεί αν οι πληροφορίες που έχουν είναι σωστές" και ότι οι έλεγχοι δε θα περιοριστούν μόνο στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, στο ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, και την περιφερειακή Διεύθυνση Γεωργίας της Ανδαλουσίας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Asemesa φάνηκε καθησυχαστικός στις δηλώσεις του: "πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική, αφού οι επιβληθέντες δασμοί είναι βασισμένοι σε στοιχεία που δόθηκαν από τις ίδιες τις ισπανικές εταιρείες και τις ισπανικές Αρχές".

Κοινό μέτωπο κεντρικής κυβέρνησης, περιφέρειας και κλάδου ζήτησε από τη μεριά του ο περιφερειακός υπεύθυνος γεωργίας της Ανδαλουσίας κ. Rodrigo Sánchez Haro: "πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε συντονισμένα, στην ίδια κατεύθυνση και να αγωνιστούμε εναντίον αυτή της άδικης κατάστασης που το μόνο που επιδιώκει είναι να ευνοήσει εμπορικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις". Επίσης, ο Ανδαλουσιανός αξιωματούχος ζήτησε από την ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στους Ισπανούς.

Ο ΓΓ του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας, κ. Carlos Cabanas, από τη μεριά του, τόνισε ότι η υπηρεσία του μελετά (και ίσως ζητηθεί και η συνδρομή της ΕΕ σε αυτό το θέμα) τρόπους οικονομικής στήριξης της νομικής μάχης του κλάδου ενώπιον των αμερικανικών αρχών, αφού τα έξοδα της νομικής υποστήριξης φτάνουν σχεδόν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων