ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Φορείς - Εκδηλώσεις | Φορείς

Υδρολίπανση, λύση για απόβλητα ελαιοτριβείων

ΗΜ


Φωτογραφία: Γιάννης Γαργαλάκος - Ύπαιθρος Χώρα
 

"Ο κατσίγαρος θεωρείται ‘τοξική’ ουσία και ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον κι αυτός είναι ο λόγος που υπήρξε αντίδραση για την αξιοποίησή του. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο μυστικό: αυτό που θεωρείται τοξικό, για κάποια άλλη χρήση μπορεί να είναι ευεργετικό", τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μίλησε στην σχετική συζήτηση με θέμα "Υδρολίπανση, η λύση για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων". Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκδοσης "Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο" στην έκθεση Agrotica 2018 στα stand 34-36 του Περιπτέρου 2 (Όροφος)  της GAIA Επιχειρείν. 


Ο δημιουργός της "Εγκυκλοπαίδειας" κ. Βασίλης Ζαμπούνης (α) με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη (δ) λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Φωτογραφία: Γ. Γαργαλάκος - Ύπαιθρος Χώρα

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήγησε: "ο κατσίγαρος είναι 'τοξικός', επειδή δεσμεύει οξυγόνο, καθώς περιέχει ουσίες, τις πολυφαινόλες, οι οποίες στη γλώσσα της διατροφής είναι 'αντιοξειδωτικές'. Όταν αυτές πέφτουν στο νερό δεσμεύουν οξυγόνο και το στερούν από τους ζωντανούς οργανισμούς. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει ο κατσίγαρος να πέφτει ανεξέλεγκτα στα ρέματα και να αποβάλλεται στο περιβάλλον. Από την άλλη, έχει και ουσίες ιδιαίτερα ευεργετικές. Όταν δεν αποβάλλεται ανεξέλεγκτα, όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και στη γεωργία. Εμείς ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου ως πολιτεία για να χρησιμοποιείται ο κατσίγαρος ως 'υδρολίπανση', να αντικαταστήσει, δηλαδή εισαγόμενα λιπάσματα" και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν σχετικά με τη δημιουργία νομικού πλαισίου για την υδρολίπανση.


"Ύστερα από την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ υπήρξε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση. Ενώ στην αρχή υπήρχε επιφύλαξη, σήμερα αρχίζει και διαδίδεται. Πλέον η σύγχρονη οικονομία οδεύει προς το 'δεν πετάμε τίποτα'. Το κάθε τι έχει μια αξία και μια χρήση", ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, κρατώντας την "Εγκυκλοπαίδεια"

Επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τα Stand της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Agrotica, στα οποία υπάρχει χώρος παρουσίασης της έκδοσης "Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο" επισκέφτηκε νωρίτερα και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.


O Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλη μαζί με τον δημιουργό της "Εγκυκλοπαίδειας" και διευθυντή του olivenews.gr κ. Βασίλη Ζαμπούνη
 

Το πρόγραμμα των συζητήσεων για την ελαιοκομία
Οι επόμενες συζητήσεις για την ελαιοκομία που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της παρουσίασης της "Εγκυκλοπαίδειας" και θα πραγματοποιηθούν στο Περίπτερο 2 (Όροφος) | Stand 34-36 είναι οι παρακάτω:

Παρασκεύη 2/2/2018 
17.00 - 17.30 Ορθές πρακτικές ελαιοκαλλιέργειας
1. Ιωάννης Θεριός Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας ΑΠΘ
2. Χρήστος Χατζησαββίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
3. Θεοχάρης Χατζηστάθης Ερευνητής ΕΛΓΟ, Εδαφολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Σάββατο 3/2/2018
11.30 – 12.00 Τα συστατικά που καθορίζουν τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και η προφύλαξή τους στο ελαιοτριβείο
1. Δημήτριος Μπόσκου Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων ΑΠΘ
2. Γεώργιος Μπλέκας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ

18.30-19.00 Νέες επιχειρήσεις ελαιολάδου στον δρόμο της ποιότητας και της εξωστρέφειας
1. Εύη Ψούνου – Προδρόμου Yanni’s Olive Grove

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης Agrotica2018, θα μπορείτε να προμηθεύεστε το βιβλίο "Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο" από το Περίπτερο 2 (Όροφος) | Stand 34-36
 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων