ελληνικά english 17 Ιαν 2019

Ειδήσεις | Έκτακτες

Εσπερίδα ΣΕΒΙΤΕΛ στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Δελτίο Τύπου
Με την παρουσία τυποποιητών, εξαγωγέων, ελαιοπαραγωγών, αλλά και καταναλωτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της 5ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, η ενημερωτική εσπερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ, με τίτλο “Ελαιόλαδο: Πρωταγωνιστής της διατροφής και της υγείας μας”.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ κύριος Παναγιώτης Kαραντώνης παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση, τις τάσεις και τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2017/2018, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στους 2,8 εκατ. τόνους σε σχέση με 2.5 εκατ. τόνους την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2016/17 και 3,2 εκατ. τόνους την εμπορική περίοδο 2015/16.

Αντίστοιχα, η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου για την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2017/2018, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 3,0 εκατ. τόνους σε σχέση με 2.8 εκατ. τόνους την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2016/17 και 3,0 εκατ. τόνους την εμπορική περίοδο 2015/16.

Ένα σημαντικό θέμα που προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στις χώρες της μεσογειακής λεκάνης αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τα φαινόμενα της πρώιμης ανθοφορίας, της εμφάνισης ασθενειών, και των παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας.

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου κύριος Γιώργος Οικονόμου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου, στην τήρηση των διαδικασιών ποιότητας και ασφάλειας που εγγυώνται οι επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς και στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την σχετική διαδικασία. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προστιθέμενη αξία που παρέχει το τυποποιημένο και επώνυμο ελαιόλαδο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, εμπορίας και εξαγωγής, με τελικό όφελος τόσο στους ελαιοπαραγωγούς όσο και στην εθνική μας οικονομία.

Η κυρία Στέλλα Θεοδοσίου, Project Manager του ΣΕΒΙΤΕΛ ανέλυσε τους καταστατικούς σκοπούς & τις συλλογικές δράσεις της βιομηχανίας & των εξαγωγέων ελαιολάδου. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, τόνισε, είναι ένας από τους μακροβιότερους κλαδικούς φορείς στη χώρα μας με 54 χρόνια παρουσίας στα επιχειρηματικά δρώμενα. Στη συνέχεια ανέλυσε τη στρατηγική εκπροσώπησης του κλάδου σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με έμφαση στην ενημέρωση και υποστήριξη που παρέχει προς τις επιχειρήσεις Μέλη του ο ΣΕΒΙΤΕΛ και στην συμβολή του στην προβολή και προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές.

Παρουσίασε επίσης τις παράλληλες δράσεις που υλοποιεί με την υποστήριξη συγχρηματοτούμενων προγραμμάτων προβολής, ενημέρωσης και προώθησης σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην μέθοδο της Οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένων ελαιολάδων και τη λειτουργία του, διαπιστευμένου από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) και αναγωρισμένου από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του ΣΕΒΙΤΕΛ, αναφέρθηκε η κυρία Ελένη Καρβέλα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Ποιότητας του Εργαστηρίου. Η Οργανοληπτική αξιολόγηση, τόνισε, γνωστή ευρύτερα ως Panel Test, στηρίζεται στη χρήση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης, έχει ως στόχο την ανίχνευση και την ποσοτικοποίηση των θετικών (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) και αρνητικών (μούχλα, ταγγό, κλπ) χαρακτηριστικών των παρθένων ελαιολάδων και αποτελεί παράγοντα κλειδί για τον προσδιορισμό της ποιότητας των παρθένων ελαιολάδων.

Το Οργανολητικό Εργαστήριο του ΣΕΒΙΤΕΛ, τόνισε, θα συμμετέχει και φέτος ενεργά στον Διαγωνισμό Ποιότητας για τα επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, “ΚΟΤΙΝΟΣ 2018", ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο από την Επιστημονική Λέσχη Ελαιολάδου “ΦΙΛΑΙΟΣ”, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Διαγωνισμού MARIO SOLINAS. Η προθεσμία συμμετοχής στο φετινό Διαγωνισμό λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Τον πρώτο, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του ελαιοκομικού τομέα OLIVE CHALLENGE παρουσίασε στη συνέχεια η Γενική Διευθύντρια της εταιρίας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων DEON TEAM κα Φιλιώ Μυρτσίδου. Βασικός στόχος του Διαγωνισμού, επεσήμανε, είναι η ανάπτυξη και η αναβάθμιση του ελαιοκομικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, νομικά πρόσωπα και ομάδες.

Η θεματολογία των ιδεών / προτάσεων αφορά σε όλο των φάσμα του ελαιοκομικού τομέα, όπως η βελτίωση ή/ και εξέλιξη του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας, η ελαιοποίηση, η τυποποίηση, η προώθηση, η διακίνηση, η διανομή, οι εξαγωγές, η προστασία του περιβάλλοντος, η στρατηγική μάρκετινγκ, τα υλικά συσκευασίας, οι τεχνολογικές βελτιώσεις, οι νέες χρήσεις των προϊόντων, καθώς και οποιοδήποτε άλλη φάση της παραγωγής ή των υπηρεσιών που αναπτύσσονται γύρω από τον ελαιοκομικό τομέα.

Η προθεσμία συμμετοχής στο Διαγωνισμό λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2018. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο του Διαγωνισμού www.olivechallenge.org ή να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ στο τηλέφωνο 2103238315.
 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων