ελληνικά english 17 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Τιμές

Έχουν δώρα οι μάγοι; (4 σχόλια)

Βασίλης Ζαμπούνης

Η αγορά ελαιολάδου κρατιέται σε επίπεδα σταθερότητας χωρίς εξάρσεις [Χαμηλοί ρυθμοί στην αγορά ελαιολάδου 30/1/2018] και μάλλον δέχεται ελαφρές πιέσεις μετά τα δεδομένα του Ιανουαρίου στην Ισπανία.

Ωστόσο αθροίζονται όσοι διαθέτουν μαντικές ικανότητες και συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους (παραγωγούς / ελαιοτριβείς) να κρατήσουν άμυνα, τα λάδια τους στις δεξαμενές κ.ο.κ., γιατί οι τιμές θα αναστηθούν και θα ανέβουν. Ίσως το ημερολόγιο να προσδιορίζει με ακρίβεια τις χριστιανικές εορτές και άλλες επετείους, αλλά, αναρωτιέμαι, από πού προκύπτει η βεβαιότητα ότι οι τιμές του ελαιολάδου θα ανέβουν; Μάγοι είναι; Και αφού είναι τόσο μάγοι και παντογνώστες, γιατί τον Οκτώβριο του 2017, όταν οι τιμές ήταν πολύ πάνω από τα 4,0€ έβλεπαν (και έγραφαν) ότι οι τιμές θα ανέβουν και θα ανεβαίνουν;

Από την πλευρά μου, χωρίς μαντικές ικανότητες, αλλά με την όση πείρα διαθέτω και αναζητώντας αξιόπιστη ενημέρωση, μπορώ να πω τα εξής:

1. Είναι ολέθριο, είναι αυτοκτονία, να έχεις λάδια και να μην εφοδιάζεις –έστω και λίγο-λίγο – την αγορά. Το κενό που αφήνεις θα το καλύψουν οι ανταγωνιστές σου (Τυνήσιοι, Τούρκοι κ.λπ), οι πελάτες σου θα σε ξεχάσουν και αν αργότερα τους χρειαστείς (είτε γιατί οι τιμές θα ανέβουν και τότε θα θέλεις να πουλήσεις, είτε γιατί οι τιμές θα πέσουν και τότε θα κινδυνεύεις να σου μείνουν τα λάδια απούλητα στις δεξαμενές σου), τότε μπορεί οι πελάτες σου να σε έχουν διαγράψει από τον τηλεφωνικό τους κατάλογο.

2. Υπό τις σημερινές συνθήκες (Φλεβάρη μήνα) όλοι κάθονται περιμένοντας τα πρώτα σημάδια της ανθοφορίας 2018/19, που και αυτά δεν προσφέρουν μεγάλη σιγουριά όπως έχουν εξελιχθεί οι απότομες κλιματικές μεταπτώσεις.

3. Ίσως –ξαναλέω: ίσως– ο ιδιαίτερα ζεστός φετινός χειμώνας να προμηνύει μια κακή εσοδεία 2018/19. Αν, όμως, οι μάγοι γνωρίζουν με τόση βεβαιότητα ότι οι τιμές θα ανέβουν και μάλιστα σε λίγους μήνες, τότε γιατί δεν αγοράζουν σήμερα 10.000 – 20.000 τόνους, για να γίνουν αύριο από πλούσιοι, ακόμη πλουσιότεροι;
 

Σχόλια επισκεπτών

 • | Pepe Perez
  Πιστεύετε ότι είναι λάθος να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου; Δεν είναι αλήθεια παραγωγός;
 • | Βασίλης Ζαμπούνης
  Πολύ φοβάμαι ότι η μετάφραση στο Google δημιουργεί παρανοήσεις. Δεν είναι λάθος να ανεβαίνει η τιμή του ελαιολάδου, όμως αυτό θα πρέπει να είναι πραγματικό γεγονός και όχι λάθος εντυπώσεις ορισμένων δημοσιογράφων - εκδοτών για να πουλάνε φύλλα και να ανεβάζουν την επισκεψιμότητά στο internet. Σε χώρες, όπως η Ισπανία, που έχουν διαφάνεια στα στατιστικά τους, εκεί δεν υπάρχουν περιθώρια για "παιχνίδια" με τις τιμές. Χαιρετισμούς στην όμορφη Ισπανία. // I´m afraid Google translation creates some misunderstanding. It's not wrong when olive oil prices go up. But price increase must be a real fact and not false impressions created by journalists - publishers in order to sell more newspapers or attract more visits to their websites. In coutnries, like Spain, where there is transparency in the statistics, there is not much room for price speculation. Warm greetings to lovely Spain!
 • | Pepe Perez
  Ο μεταφραστής google μεταφράζεται τέλεια. Μην κάνετε κανένα λάθος, στην Ισπανία υπάρχουν πολύ μεγάλες πιέσεις από τον βιομηχανικό τομέα και τα μέσα για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου σε βάρος του παραγωγού.
 • | Lisa Radinovsky (Greek Liquid Gold)
  I'm afraid Google translations can create many, many misunderstandings! Sometimes they are quite accurate, while other times they are terribly far from the original. I say this from experience. People should use caution.
 • | Pepe Perez
  Μια μετάφραση μπορεί να παρερμηνευθεί, αλλά όταν πολλές παρεμβάσεις πηγαίνουν στην ίδια γραμμή, το λάθος δεν είναι ο μεταφραστής. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τα μέσα ενημέρωσης σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε οι τιμές να μην αυξάνονται σε βάρος του παραγωγού ελαιολάδου.

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων