ελληνικά english 16 Ιαν 2019

ΕΕ - Νομοθεσία | Κοινή Αγροτική Πολιτική

Το ΕΚ υπέρ ισπανικής ελιάς

ΗΜ


Φωτογραφία: Ευρωπαϊκή Ένωση

Την υποστήριξή του στις ισπανικές ελιές εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης Trump εξέφρασε με ψήφισμά του την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία, αναγνωρίζεται ότι η σχετική απόφαση της κυβέρνησης Trump "θέτει υπό αμφισβήτηση, με τρόπο άδικο και αυθαίρετο, το σύνολο των προγραμμάτων γεωργικής στήριξης της ΕΕ και θα μπορούσε να επηρεάσει όλους τους δικαιούχους πληρωμών στο πλαίσιο της ΚΓΠ", ενώ παράλληλα, εκφράζονται "σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αντισταθμιστική διαδικασία των ΗΠΑ για ολόκληρο το ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο".

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τον ισπανικό ελαιοκομικό τομέα, αλλά και τους Ευρωπαίους γεωργούς ευρύτερα και ανάμεσα σε άλλα ζητάει από την Επιτροπή "συνεχίσει να συνδράμει τον ισπανικό ελαιουργικό τομέα και την κυβέρνηση της Ισπανίας, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι οι αρχές των ΗΠΑ θα ενεργούν, κατά τη διάρκεια των εν λόγω ερευνών". Ακόμα, το κείμενο καλεί την Επιτροπή να προβεί σε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες, για την προστασία του συστήματος ενισχύσεων της ΚΑΠ, αλλά και "να μελετήσει τη δυνατότητα να προσβληθεί ενδεχόμενη τελική απόφαση των ΗΠΑ ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)" .

Από τη μεριά της, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κ. Cecilia Malmström, κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος τόνισε ότι η Επιτροπή έχει πάρει ενεργό μέρος σε αυτή την υπόθεση από την αρχή, παρέχοντας την υποστήριξή της στην ισπανική κυβέρνηση και των ελαιοκομικό τομέα, ενώ έθεσε πολλές φορές το ζήτημα έναντι των Αμερικανών αξιωματούχων, στην προσπάθεια άσκησης πίεσης προκειμένουν να μην οριστικοποιηθούν οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Trump. Σε περίπτωση που αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν επιτυχία, "θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης αυτών των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και προσφυγής στον ΠΟΕ", ανέφερε χαρακτηριστική η Ευρωπαία Επίτροπος.
 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων