ελληνικά english 17 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Επιτραπέζια ελιά | Αγροτική Οικονομία και Πολιτική

Ελαιοκομικά προϊόντα στην Ιαπωνία

ΗΜ
Η υψηλή ποιότητα, η σωστή συσκευασία, η βελτίωση της γενικής εικόνας της Ελλάδας και η γνώση της ιαπωνικής επαγγελματικής κουλτούρας είναι μερικά από τα 'κλειδιά' για την προώθηση των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων στην ιαπωνική αγορά, σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο.

Στις αναλυτικές εκθέσεις για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά της ελληνικής πρεσβείας στο τόκιο, οι οποίες υπογράφονται από την κ. Ειρήνη Καμά, Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α' , γίνεται αναλυτική ενημέρωση για την σημερινή κατάσταση των ελαιοκομικών προϊόντων στην ιαπωνική αγορά, αλλά και για τον διεθνή ανταγωνισμό.

Η θέση των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων
Η αγορά ελαιολάδου της Ιαπωνίας (μιας από τις 7 βασικές αγορές εισαγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως) κυριαρχείται από Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες το 2017 είχαν συνολικό μερίδιο 94% στις ιαπωνικές εισαγωγές. Τρίτη με πολύ μεγάλη διαφορά είναι η Ελλάδα με το μερίδιό της να μειώνεται (από 2,39% σε αξία το 2016, έπεσε στο 1,78% το 2017). Στην 4η θέση ακολουθεί η Τουρκία με μερίδιο 1,75% το 2017.

Στη επιτραπέζια ελιά, η ιαπωνική αγορά κυριαρχείται επίσης από τις Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες κατέχουν το 68% περίπου της αξίας και το 75% της συνολικής ποσότητας εισαγωγών επιτραπέζιας ελιάς στην Ιαπωνία.

Θετικά είναι τα μηνύματα σε αυτόν τον τομέα για την Ελλάδα, η οποία αν και ακόμα έχει μικρό ποσοστό (4,39% της συνολικής αξίας και 2,28% της συνολικής ποσότητας) σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, αφού οι εισαγωγές από Ελλάδα περίπου διπλασιάστηκαν σε αξία (+120,5%) και ποσότητα (+94,5%).

Προκλήσεις και συμβουλές
Πλήρη ενημέρωση για τις προωθητικές εκδηλώσεις για την προβολή του των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων, στις οποίες έχει ενεργό ρόλο η ελληνική πρεσβεία μπορεί να αποκτήσει κανείς μέσω του ειδικού ιστότοπου της πρεσβείας της Ελλάδας www.japan-greece-business.gr/calendar .

Το ρεαλιστικότερο σενάριο για την προώθηση των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με την έκθεση, "είναι να συνδυαστούν αυτές οι δράσεις με στόχο την βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στην Ιαπωνία, τη σύνδεση της με τον υγιεινό τρόπο ζωής", καθώς και των Ιαπώνων τουριστών στην Ελλάδα, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναζητήσουν τα ελληνικά προϊόντα στη χώρα τους. "Παράλληλα", σημειώνεται, "πρέπει να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά" των ελαιοκομικών προϊόντων που τα "διαφοροποιούν από αυτα άλλων χωρών και μπορούν να δικαιολογήσουν την υψηλότερη τελική τιμή. Αυτό δεν μπορεί παρά να αφορά άριστα τυποποιημένο προϊόν και όχι χύδην".

Επιπλέον, σημαντικές δυνατότητες κρίνεται ότι προσφέρει η διοργάωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκυο και η σύνδεση του θεσμού των Αγώνων με την ελιά και την Ελλάδα.

Ολόκληρες οι αναλυτικές και άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:

- Η ιαπωνική αγορά ελιών
- Η ιαπωνική αγορά ελαιολάδου 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων