ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Επιστήμη - Τεχνολογία | Περιβάλλον | Άλλα προϊόντα | Έρευνα και εκπαίδευση

Το κλίμα στη διεθνή αγροδιατροφική αλυσίδα

ΗΜ
Με πληροφορίες από qcom.es

Συνήθως όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή στις χώρες της ΕΕ και τις επιπτώσεις της στη Γεωργία και τα τρόφιμα, η έμφαση δίνεται στο αντίκτυπο που έχει στην παραγωγή των ευρωπαϊκών προϊόντων ή των διάφορων περιοχών και χωρών της Ευρώπης. Ωστόσο, λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι σήμερα στον τρόπο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις χώρες οι οποίες προμηθεύουν την ΕΕ με σημαντικές πρώτες ύλες και αυτές οι επιτπτώσεις -με τη σειρά τους- το διεθνές εμπόριο και τη διατροφική ασφάλεια της ΕΕ.

Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει μια πρώτη απάντηση το πρόγραμμα IMPREX (www.imprex.eu) («Βελτίωση Προγνώσεων και Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων») στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το IMPREX στο σχετικό πόρισμά του περιγράφει τις βασικές επιπτώσεις της έλλειψης νερού σε διάφορες χώρες του κόσμου, η οποία μπορεί να δυσχεράνει τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με απαραίτητες πρώτες ύλες.

Είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια (σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Ευρωπαίων επιστημόνων) οι ευρωπαϊκές εισαγωγές σόγιας, ρυζιού, ζαχαροκάλαμου, βαμβακιού, αμυγδάλου και άλλων προϊόντων να επηρεαστούν αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, ενώ ανάλογη τύχη θα έχουν μακροπρόθεσμα και προϊόντα όπως ο καφές και το κακάο, τα οποία η ΕΕ εισάγει και η προσφορά τους ενδέχεται να αλλάξει εξαιτίας των αλλαγών που σχετίζονται με την παροχή νερού (ξηρασίες ή πλημμύρες). Η πρώτη και κύρια συνέπεια θα είναι ότι τα προϊόντα αυτά θα γίνουν πολύ ακριβότερα, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει δυσκολία στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σόγια. Η ΕΕ εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά στην εισαγωγή αυτού το προϊόντος, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως ζωοτροφές για την κτηνοτροφία της. Η Ευρώπη εισάγει 30 με 35 εκ. τόνους σόγιας ετησίως, ενώ παράγει μόλις 1 εκ. τόνους.

Το 57% της σόγιας που εισάγεται στην ΕΕ, κινδυνεύει από τη λειψυδρία. Αυτό θα έχει ως σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών, ειδικότερα στις χώρες που εξαρτώνται από εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, οι οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν πιο οξυμένα προβλήματα. Από την άλλη μεριά, η παραγωγή σόγιας της Βραζιλίας χαρακτηρίστηκε ως «χαμηλού κινδύνου» όσον αφορά το κομμάτι της λειψυδρίας.


Στον χάρτη  (επάνω - κλικ για μεγέθυνση) που δημιούργησε το IMPREX είναι σημειωμένες οι περιοχές όπου η καλλιέργεια της σόγιας κινδυνεύει από τη λειψυδρία. Οι απότομες διακυμάνσεις της τιμής της σόγιας θα δημιουργήσουν σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, επηρεάζοντας παράλληλα και την τιμή άλλων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ζωοτροφών.

Αυτή η εξάρτηση από το εξωτερικό, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΕΚ και πολλές χώρες – μέλη να υιοθετήσουν μια κοινοτική στρατηγική που θα προωθεί την παραγωγή φυτικής πρωτεΐνης στην ΕΕ. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές σόγιας και προϊόντων της από τρίτες χώρες.

Προτάσεις και τροφή για σκέψη
Στις προτάσεις του προγράμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματα, συμπεριλαμβάνεται η χάραξη στρατηγικής από τα κράτη μέλη και τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα στηρίζει τους παραγωγούς αυτών των προϊόντων στις χώρες προέλευσής τους, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς εμπορικής πολιτικής, ιδιαίτερα με περιοχές στρατηγικής σημασίας από αυτή την οπτική, όπως η ΝΑ Ασία και η Νότια Αμερική.

Άλλη στρατηγική που προτείνεται είναι ο προσανατολισμός πόρων προς μεθόδους που θα αυξάνουν την ανθεκτικότητα συγκεκριμένων καλλιεργειών στην λειψυδρία και μεθόδων ορθότερης διαχείρισης του νερού, καθώς και η παροχή πόρων και κινήτρων στις χώρες εξαγωγής για να υιοθετήσουν πολιτικές αειφορίας, βελτίωσης των υποδομών τους και παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Με λίγα λόγια, οι στρατηγικές που πρόκειται να αναπτύξουν στο μέλλον η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ως γνώμονα τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής όχι μόνο στις χώρες τους, αλλά και στις χώρες - προμηθευτές τους, αφού ο συνεχής και απρόσκοπτος εφοδιασμός της ΕΕ με κρίσιμης σημασίας αγριοδιατροφικά προϊόντα μόνο δεδομένος δεν είναι.

 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων