ελληνικά english 17 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Επιτραπέζια ελιά | Αγροτική Οικονομία και Πολιτική | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία | Κανόνες εμπoρίας | Αθέμιτος ανταγωνισμός

Και το ελαιόλαδο στο στόχαστρο Trump;

HM
Δημοσιεύματα στον ισπανικό τύπο αναφέρουν ότι επιχειρήσεις από την Καλιφόρνια πιέζουν την κυβέρνηση Trump να επεκτείνει τις κυρώσεις εναντίον της ισπανικής ελαιοκομίας με δασμούς και στο ελαιόλαδο.

Πιο συγκεκριμένα η ισπανική εφημερίδα "elEconomista" σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε αναφέρει ότι οι καλιφορνέζικες επιχειρήσεις ελαιολάδου, ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του Donald Trump προκειμένου να επεκτείνει τις κυρώσεις (ανταποδοτικούς δασμούς που ήδη εφαρμόζονται στην οξειδωμένη ελιά) στο ελαιόλαδο. Το πρόσχημα είναι παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε τον "εμπορικό πόλεμο" στις ελιές. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εκ μέρους των Ισπανών, καταγγέλλοντας παράλληλα τις επιδοτήσεις της ευρωπαϊκής ΚΑΠ ως αθέμιτες.

Σε περίπτωση που υιοθετηθούν μέτρα ανάλογα με αυτά που εφαρμόστηκαν στην ελιά, η ισπανική παρουσία στις ΗΠΑ θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα. Οι Ισπανοί, αν και οι μάρκες τους είναι ιταλικής καταγωγής, έχουν καταφέρει να είναι οι ηγέτες της βορειοαμερικανικής αγοράς ελαιολάδου. Οι συνολικές εξαγωγές ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ από την Ισπανία (σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού ινστιτούτου εξαγωγικών μελετών) ήταν περίπου 82,5 χιλιάδες τόνοι, συνολικής αξίας 345 εκ. ευρώ, αφήνοντας 2η την Ιταλία με κάτι λιγότερο από 80.000 τόνους και 341 εκ. ευρώ συνολική αξία.

Όπως εξηγούν στην ισπανική εφημερίδα πηγές του κλάδου, οι επιχειρήσεις της Καλιφόρνιας καταγγέλουν ότι έχουν υποστεί πόλεμο τιμών από την ισπανική Dcoop (τη μεγαλύτερη συνεταιριστική επιχείρηση στην Ισπανία). Η Dcoop μαζί με την μαροκινή Devico συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη της μάρκας Pompeian, της πρώτης σε πωλήσεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην elEconomista, το λίτρο ελαιολάδου αυτής της ετικέτας πωλείται προς 8,49 δολάρια, αρκετά λιγότερα από τα 12,5$/lt που πωλείται το Bertolli της Deoleo και ακόμα λιγότερα από τα 15$/lt που κοστίζει το ελαιόλαδο της κύριας αμερικανικής εταιρείας, της California Olive Ranch.

Σε ερώτηση του elEconomista, ο Antonio Lucque, πρόεδρος της Dcoop αρνήθηκε τις κατηγορίες. "Το αντίθετο ισχύει. Τους τελευταίους μήνες έχουμε ανεβάσει τις τιμές. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πουλήσουμε και φτηνότερα, αφού έχουμε μικρότερα κόστη από τους υπόλοιπους, ενώ διαθέτουμε και εργοστάσια τυποποιήσης στις ΗΠΑ" δήλωσε ο κ. Lucque. "Είμαστε οι μόνοι που διαθέτουμε πιστοποιητικό ποιότητας από την FDA (Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων)", πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης των δασμών της κυβέρνησης Trump στο ελαιόλαδο είχε μιλήσει πριν λίγες εβδομάδες και ο πρόεδρος της Deoleo κ. Pierluigi Tosato (τις σχετικές τι είχαμε δημοσιεύσει και στο olivenews.gr), κάνοντας μάλιστα και αυτός αναφορά σε "πόλεμο τιμών" από τη μεριά ισπανικών επιχειρήσεων ελαιολάδου. "Ελπίζω να μη συνεχιστεί αυτό και να σταματήσουν να γίνονται ανοησίες σε αυτή την αγορά από τη μεριά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, γιατί δεν έχει νόημα", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, τότε. [Η Deoleo επενδύει 10εκ. στα ελαιόλαδά της 30/03/2018].
 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων