ελληνικά english 19 Φεβ 2019

ΕΕ - Νομοθεσία | Άλλες χώρες | Κοινοτικοί κανονισμοί

Νέος κανονισμός για τη βιολογική καλλιέργεια

ΓΠ
Σήμερα Τρίτη 22 Μαΐου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τον νέο κανονισμό για τη βιολογική καλλιέργεια και την σήμανση των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την τρίτη ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο νέος κανονισμός ενθαρρύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στην εξασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού για αγρότες και επιχειρηματίες, την πρόληψη της απάτης και των αθέμιτων πρακτικών και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα.

Πιο αναλυτικά από την 1η Ιανουαρίου 2021:

- οι κανόνες παραγωγής θα απλοποιηθούν και θα εναρμονιστούν περαιτέρω μέσω της σταδιακής κατάργησης ορισμένων εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων
- το σύστημα ελέγχου θα ενισχυθεί χάρη σε αυστηρότερα προληπτικά μέτρα και ισχυρότερους ελέγχους βάσει κινδύνου σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα
- οι παραγωγοί σε τρίτες χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με το σύνολο των ίδιων κανόνων των παραγωγών στην ΕΕ
- το πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τα βιολογικά θα διευρυνθεί ώστε να καλύπτει έναν ευρύτερο κατάλογο προϊόντων (π.χ. αλάτι, φελλό, κερήθρες, φύλλα αμπέλου, καρδιές φοινίκων) και πρόσθετους κανόνες εκτροφής (π.χ. ελάφια, κουνέλια και πουλερικά)
- η πιστοποίηση θα είναι ευκολότερη για τους μικρούς παραγωγούς χάρη σε ένα νέο σύστημα πιστοποίησης ομάδων
- θα υπάρξει πιο ομοιόμορφη προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου ακούσιας μόλυνσης από φυτοφάρμακα
- οι εξαιρέσεις για την υδροπονική καλλιέργεια σε θερμοκήπια θα καταργηθούν σταδιακά.

Όπως είχε δηλώσει παλιότερα ο υπουργός γεωργίας της Βουλγαρίας και πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Rumen Porodzanov «Η βιολογική γεωργική γη έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και εξακολουθεί να αυξάνεται. Χάρη στο νέους κανόνες που υιοθετήσαμε σήμερα, ο βιολογικός τομέας θα συνεχίσει να είναι βιώσιμος και οι καταναλωτές μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα βιολογικά προϊόντα που αγοράζουν είναι υψηλής ποιότητας».

Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων