ελληνικά english 17 Ιαν 2019

ΕΕ - Νομοθεσία | Κοινοτικοί κανονισμοί

Αλλαγές στις ετικέτες ελαιολάδου

Βασίλης Ζαμπούνης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποιεί τον βασικό κανονισμό 29/2012 που αφορά στα πρότυπα εμπορίας του ελαιολάδου και ειδικότερα στις ενδείξεις που αναγράφονται στις ετικέτες.

Το σκεπτικό των τροποποιήσεων βασίζεται σε δύο διαπιστώσεις:

1. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 29/2012 προβλέπει ότι στην περίπτωση που αναγράφεται στην επισήμανση (ετικέτα) η οξύτητα, τότε πρέπει να αναγράφεται και η τιμή ορισμένων επιπλέον φυσικοχημικών παραμέτρων (αριθμός υπεροξειδίων, περιεκτικότητα σε κηρούς και απορρόφηση στο υπεριώδες). Η νέα κατ’ εξουσιοδότηση πράξη διευκρινίζει ότι οι εν λόγω τιμές πρέπει να αντιστοιχούν στις αναμενόμενες τιμές κατά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Δεδομένου ότι οι τιμές των εν λόγω παραμέτρων μπορούν να μεταβληθούν μετά την εμφιάλωση, με την αποσαφήνιση αυτή θα αποφεύγεται η παραπληροφόρηση των καταναλωτών και θα παρέχονται περισσότερες εγγυήσεις στις επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για την επισήμανση.

2. Κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας και με σκοπό την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με την ηλικία των παρθένων ελαιολάδων, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να επιβάλουν στις επιχειρήσεις τους να αναγράφουν στην επισήμανση την περίοδο συγκομιδής, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πράγματι, η υποχρέωση αυτή περιορίζεται στο εγχωρίως παραγόμενο ελαιόλαδο το οποίο προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση. Οι εν λόγω περιορισμοί εισήχθησαν με σκοπό να διασφαλιστεί ότι δεν διαταράσσεται η λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Η περίοδος συγκομιδής μπορεί να αναγράφεται είτε με τη μορφή της σχετικής περιόδου εμπορίας (π.χ. 2017/18, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2017 έως τις 30 Ιουνίου 2018), είτε με τη μορφή του μήνα παραλαβής του ελαιολάδου από την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της και το olivenews.gr είχε ενημερώσει σχετικά [Σε διαβούλευση η τροποποίηση του 29/2012 29/03/2018]. Οι ισπανικές επαγγελματικές οργανώσεις ANIERAC και ASOLIVA (των τυποποιητών και εξαγωγέων, αντίστοιχων του ελληνικού ΣΕΒΙΤΕΛ) είχαν υποβάλει προτάσεις που απηχούν τις πάγιες θέσεις του ισπανικού τομέα ελαιολάδου συνολικά, οι οποίες, ωστόσο, απορρίφθηκαν από τις άλλες χώρες-μέλη και από την Κομισιόν.

Αντιθέτως η Ισπανία ζητά:
«[…] να απαλειφθεί  η υποχρέωση επισήμανσης των τιμών όσον αφορά τον αριθμό υπεροξειδίων, την περιεκτικότητα σε κηρούς και την απορρόφηση στο υπεριώδες όταν αναφέρεται η οξύτητα, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι οι εν λόγω τιμές δεν είναι εύκολα κατανοητές από τους καταναλωτές. […]».

Το olivenews.gr, θέλοντας να ενημερώσει τους αναγνώστες του, είχε τον Μάρτιο αποταθεί στο ΥΠΑΑΤ και στον ΣΕΒΙΤΕΛ, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Όσοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις διαπιστώνουν ότι η ελληνική παρουσία βρίσκεται στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών.

Το ΥΠΑΑΤ έχει σταματήσει να αποστέλλει υπαλλήλους/ εμπειρογνώμονες στις Επιτροπές. Ίσως λόγω εξοικονόμησης δαπανών, αν και οι μετακινήσεις της πολιτικής ηγεσίας (υπουργός, αναπληρωτής, υφυπουργός, γενικός γραμματέας, με όλη την απαραίτητη συνοδεία τους) δεν έχουν σταματήσει τα ταξίδια τους με διάφορες αφορμές. Παράλληλα έχει «αποδεκατιστεί» και το αγροτικό τμήμα της ΜΕΑ Βρυξελλών (της Ελληνικής Πρεσβείας στην ΕΕ), σε σύγκριση με τη στελέχωσή του στο μακρινό παρελθόν, άρα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα που έχουν επωμιστεί.

Επίσης, και η συμμετοχή του ΣΕΒΙΤΕΛ στα διάφορα όργανα και επιτροπές αγνοείται, καθώς δεν αφήνει ορατά ίχνη.

Τέλος, είναι η πρώτη φορά από το 1981 που η Ελλάδα δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο τόσο στο τμήμα ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), όσο και στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), όπου «οργώνουν» Ισπανοί, Τούρκοι, κ.ά.

Παραθέτουμε αυτούσιο τον κανονισμό 29/2012 όπως αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την ενσωμάτωση των παραπάνω τροποποιήσεων.


 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων