ελληνικά english 19 Φεβ 2019

ΕΕ - Νομοθεσία | Άλλες χώρες | Προγράμματα και ενισχύσεις

Στήριξη των αγροτών κατά 50% στην Κύπρο

ΧΣ
Στη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν τόσο από την πρόσφατη χαλαζόπτωση όσο και όσων επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία που μαστίζει την Κύπρο, προχωρεί η Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανακοινώνοντας εναπόφαση, ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Καδής είπε πως το Υπουργικό, που συζήτησε το όλο θέμα, αποφάσισε την άμεση καταβολή του 50% των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες, αφού εξεταστούν οι αιτήσεις που θα υποβληθούν.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, το σύνολο των αποζημιώσεων θα δοθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Η κυβέρνηση βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία τους αγρότες που έχουν πληγεί από τα τελευταία καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες και του Υπουργείου και του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) να προβούν στην άμεση καταγραφή των ζημιών», ανέφερε ο κ. Καδής στις δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας.

Ο Υπουργός Γεωργίας κάλεσε τους αγρότες να προμηθευτούν και να συμπληρώσουν άμεσα τα δελτία καταγραφής των ζημιών για να τα υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν.

«Οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας και του ΟΓΑ έχουν λάβει οδηγίες να εργαστούν συστηματικά για να καταγράψουν τις ζημιές και άμεσα με την τεκμηρίωση και διαπίστωση των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στις αιτήσεις των αγροτών μας, και αυτή είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να δοθεί τουλάχιστον το 50% της αποζημίωσης», είπε.

«Με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε, «θα δοθεί σύντομα μια ουσιαστική θα έλεγα ανακούφιση στους αγρότες μας και ευελπιστούμε ότι αυτό θα τους διευκολύνει στην παραπέρα τους πορεία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε εκτιμάται ότι θα δοθεί η αποζημίωση των πληγέντων κατά το 50%, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό προϋποθέτει τη συμπλήρωση των αιτήσεων και την άμεση εξέτασή τους και παραχώρηση του 50% και υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση αυτή συνήθως δινόταν πολύ αργότερα αντί στο τέλος της χρονιάς είτε ακόμη και την επόμενη χρονιά.

«Εμείς θα φροντίσουμε ώστε οι αποζημιώσεις αυτές, αν είναι δυνατόν, να δοθούν μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο, οι πρώτες εκτιμήσεις αν συμπληρωθούν έγκαιρα οι αιτήσεις από τους ίδιους τους αγρότες και εάν εργαστούμε με τρόπο που υπολογίζουμε ότι θα εργαστούν οι υπηρεσίες μας… μπορούμε να δώσουμε τις αποζημιώσεις ακόμη και τον Σεπτέμβρη», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής απέφυγε να δώσει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή οι ζημιές καταγράφονται.

Εξήγησε όμως πως οι αποζημιώσεις δεν αφορούν μόνο την ορεινή περιοχή που επλήγη από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, αλλά «σχεδόν ολόκληρη την Κύπρο».

«Στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν εξετάστηκαν μόνο οι ζημιές από τα τελευταία καιρικά φαινόμενα, εξετάστηκαν γενικότερα οι ανάγκες για αποζημιώσεις κατά τη φετινή χρονιά, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ζημιές από την παρατεταμένη ανομβρία. Άρα συνολικά θα δούμε το θέμα των αποζημιώσεων και με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε στη στήριξη των αγροτών μας μέσα από τη άμεση καταβολή των αποζημιώσεων», είπε.

Στην Ε.Ε. για κοινοτική στήριξη
Παράλληλα, ο κ. Καδής είπε πως στην επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 18 Ιουνίου έχουν εγγραφεί ως θέμα οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας στους γεωργούς μας και η στήριξη της Ε.Ε. που μπορούμε να έχουμε για τους γεωργούς.

«Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει ενημέρωση και για τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, εγώ θα τα ενέτασσα όλα αυτά στα θέματα της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει ιδιαίτερα την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και θα ζητήσουμε στη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», είπε.

Λέγοντας πως ήδη το Υπουργείο συμπληρώνει τα στοιχεία του φακέλου, ο κ. Καδής πρόσθεσε πως «θεωρούμε ότι με το αίτημα που θα υποβάλουμε μπορούμε ακριβώς να τεκμηριώσουμε την ανάγκη για επιπρόσθετη και έκτακτη στήριξη προς την Κύπρο και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την στήριξη και την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων μας».

Στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση της γεωργικής ασφάλισης
Εξάλλου, ο κ. Καδής είπε πως τα τελευταία καιρικά φαινόμενα, οι ζημιές και οι συνέπειές τους κάνουν ακόμη πιο επιτακτική τη μεταρρύθμιση του τομέα γεωργικής ασφάλισης στην Κύπρο.

Σημείωσε πως οι τελευταίες συζητήσεις του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχουν καταλήξει σε μια κοινή συνισταμένη για τη μεταρρύθμιση της γεωργικής ασφάλισης, η οποία θα καλύπτει πλέον όλες τις καλλιέργειες και για όλων των ειδών ζημιών.

«Θα παρουσιάσουμε τις σκέψεις μας στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη και ευελπιστώ ότι με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση μέσα από την οποία στοχεύουμε να καλύπτουμε όλους τους τύπους των καλλιεργειών και για όλους τους κινδύνους», συνέχισε.

Σημειώνοντας πως σήμερα ο ΟΓΑ καλύπτει μερικούς τύπους καλλιεργειών και για μερικούς κινδύνους, ενώ η στήριξη των γεωργών επιτυγχάνεται και μέσα από άλλα εργαλεία πέραν της γεωργικής ασφάλισης, ο Υπουργός Γεωργίας συμπλήρωσε πως «εμείς αυτό να το εξορθολογίσουμε γι’ αυτό θα έχουμε σύντομα αποφάσεις».


Πηγή: www.newsbomb.comΣχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων