ελληνικά english 19 Φεβ 2019

ΕΕ - Νομοθεσία | Διεθνείς Συμφωνίες

Ε.Ε.-Αυστραλία: συνομιλίες για εμπορική συμφωνία

ΔΡ
Η επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, από κοινού με τον πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ και τον υπουργό Εμπορίου Στίβεν Τσιόμπο της Αυστραλίας ξεκίνησαν τις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, η επίτροπος αρμόδια για θέματα
εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, από κοινού με τον πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ και
τον υπουργό Εμπορίου Στίβεν Τσιόμπο, ξεκίνησαν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια εκτενή και φιλόδοξη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Αυστραλίας.

Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, στη δημιουργία ευκαιριών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στη θέσπιση φιλόδοξων στόχων, σύμφωνα με άλλες εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Η έναρξη των συζητήσεων με την Αυστραλία αποτελεί μέρος της ατζέντας της Ε.Ε. για ανοικτό και δίκαιο εμπόριο. Πριν από τις συζητήσεις αυτές έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία και το Μεξικό την προηγούμενη άνοιξη, καθώς και η έναρξη ισχύος της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Η μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Αυστραλίας θα εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της Ε.Ε. στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η επίτροπος Εμπορίου κ. Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προστεθεί η Αυστραλία στον όλο και διευρυνόμενο κύκλο των ομόφρονων εταίρων μας. Σε δύσκολους καιρούς, είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι η Αυστραλία συμμερίζεται τη δέσμευσή μας σε μια θετική εμπορική ατζέντα, και την αντίληψη ότι οι καλές εμπορικές συμφωνίες αποφέρουν οφέλη και για τις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι μια συμφωνία που θα παρέχει σαφή οφέλη, τόσο για
την ΕΕ όσο και για την Αυστραλία. Θα τονώσει τις οικονομικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση, ο πρώτος επίσημος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των
διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου.

Η Αυστραλία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο. Πρόσφατα διαπραγματεύτηκε με 10 άλλες χώρες της περιφέρειας του Ειρηνικού τη συνολική και προοδευτική Συμφωνία για την εταιρική σχέση του Ειρηνικού (CPTPP). Η μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Αυστραλίας θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τις επιχειρήσεις αυτών των χωρών, με τις οποίες η Αυστραλία έχει συνάψει ήδη εμπορικές συμφωνίες.

Η ΕΕ αποτελεί ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας. Οι διμερείς συναλλαγές εμπορευμάτων μεταξύ της Ε.Ε. και της Αυστραλίας αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, και έφτασαν στα περίπου 48 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι τομείς που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Ε.Ε. προς την Αυστραλία είναι ο εξοπλισμός μεταφορών, τα μηχανήματα και οι συσκευές, τα χημικά προϊόντα, τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες. Το διμερές εμπόριο στον τομέα των υπηρεσιών ανέρχεται σε περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τη συμφωνία, το εμπόριο
αγαθών μεταξύ των δύο εταίρων θα μπορέσει να αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, που περιλαμβάνουν ενημερωτικό δελτίο, παραδείγματα μικρών εξαγωγέων, στατιστικά στοιχεία και άλλο υλικό, είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.


Επίσκεψη της Επιτρόπου Μάλμστρομ στην Αυστραλία
Κατά την επίσκεψή της στην Αυστραλία, η επίτροπος συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας κ. Πίτερ Κόσγκροβ, την Υπουργό των Εξωτερικών, κ. Τζούλι Μπίσοπ, τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Ντέιβιντ Λίτλπράουντ, καθώς και με μέλη της αντιπολίτευσης. Συμμετείχε επίσης στη Διάλεξη Σούμαν 2018, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, υπό τον τίτλο Ε.Ε.-Αυστραλία: Μια παγκόσμια συμμαχία για το εμπόριο.

Η επίτροπος κ. Μάλμστρομ συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αυστραλιανές επιχειρήσεις και είχε επίσης συναντήσεις με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία. Από κοινού με τον πρέσβη της Ε.Ε., Μίχαελ Πουλχ, είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη της αυστραλιανής κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων οργανώσεων για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εργατικών ενώσεων και ακαδημαϊκών.

Επίσης, στο Σίδνεϊ, επισκέφτηκε την έδρα της Cicada Innovations, ένα εκκολαπτήριο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, όπου συνάντησε νεοσύστατες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως η ρομποτική, η τεχνολογία Wi-Fi επόμενης γενιάς και ο ιατρικός εξοπλισμός.

Μετά την επίσκεψή της στην Αυστραλία, σήμερα, 21 Ιουνίου, η επίτροπος θα μεταβεί στο Γουέλινγκτον, όπου θα εγκαινιάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Νέας Ζηλανδίας.

Ιστορικό
Στις 22 Μαΐου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε την απόφαση εξουσιοδότησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Αυστραλίας.

Μέχρι σήμερα η Ε.Ε. και η Αυστραλία διεξάγουν τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις δυνάμει του πλαισίου εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Αυστραλίας του 2008.

Περισσότερες πληροφορίες
Βίντεο και φωτογραφίες από την επίσκεψη, καθώς και από τη συνέντευξη Τύπου, τις συναντήσεις και τις επισκέψεις σε εταιρείες
Εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Αυστραλίας - Ειδικός δικτυακός τόπος
Ενημερωτικό δελτίο
Ιστορίες εξαγωγέων


Πηγή: ec.europa.euΣχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων