ελληνικά english 18 Φεβ 2019

Φορείς - Εκδηλώσεις | Φορείς | Εκδηλώσεις | Πρόσωπα | Στιγμές διαλόγου

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στη νέα εποχή

Δελτίο Τύπου

Αποκλειστική δήλωση στο Olivenews.gr του Προέδρου της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, κ. Νίκου Μυρτάκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Olivenews.gr: Κύριε Μυρτάκη, ο συνεταιριστικός τομέας έχει διφυή λειτουργία, από τη μία τον κοινωνικό ρόλο και από την άλλη την υγιή επιχειρηματικότητα. Εκεί που απέτυχαν οι ελληνικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί , οι ελληνικές Συνεταιριστικές Τράπεζες πώς και γιατί μπορούν να επιτύχουν;
Νίκος Μυρτάκης: Οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι δημιουργήματα της ελληνικής περιφέρειας . Συνδέονται με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, συνδέονται με τον αγροτικό τομέα και ήδη έχουν ξεκινήσει προγράμματα χρηματοδότησης με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, βοηθάνε στην συμβολαιακή γεωργία, στηρίζουμε με συμβουλευτικές υπηρεσίες τους αγρότες και τις οργανώσεις. Βέβαια επιλέγοντας αυτούς που είναι βιώσιμοι συνεταιρισμοί ή ομάδες που έχουν εξέλιξη σε αγροτικά προϊόντα. Εν πάσει περιπτώσει, μέσα στο στόχαστρο το άμεσο και στις βασικές λειτουργίες των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι η σύνδεση με τη τοπική οικονομία.
Olivenews.gr: Πώς μπορείτε να έχετε μία πανελλαδική διεύρυνση;
Νίκος Μυρτάκης: Σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο, αλλά σε επόμενη φάση που θα συνδέσουμε και θα έχουμε συνέργειες με τις άλλες συνεταιριστικές, νομίζω ότι θα το πετύχουμε.

Στη συνέχεια ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΕΣΤΕ, σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος με θέμα οι «Συνεταιριστικές Τράπεζες στη νέα εποχή».

Ευκαιρία για τη χώρα χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δραγασάκης,  χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως ένα καινούριο οικοσύστημα τον προνομιακό χώρο που δημιουργείται στις συνεταιριστικές τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων, την εκμετάλλευση αναπτυξιακών πόρων.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, ώστε η κατάθεση των αποθεματικών των τραπεζών στην ΤτΕ να μην απειλεί την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα αποτελέσει πρόνοια για τη ρευστότητα μικρότερων συνεταιριστικών τραπεζών.

«Δική μας πεποίθηση είναι ότι οι συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όχι μόνο δεν είναι υπολείμματα του παρελθόντος, αλλά συνιστούν πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος», κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.

Στην αλλαγή σελίδας στην Οικονομία στάθηκε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος.

Ο κ. Μητράκος επεσήμανε τα σοβαρά επιτεύγματα που κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή έστω και με τεράστιο κοινωνικό κόστος, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό της Οικονομίας (εξαγωγές- τουρισμός). «Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται στη σειρά για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα μίλησε για την απεξάρτηση από τον ΕLΑ, που ανέρχεται σήμερα σε 7 δις. ευρώ και στην αύξηση κατά 17 δισ. ευρώ των καταθέσεων από την ημέρα επιβολής των capital controls.

Σε ό,τι αφορά τις συνεταιριστικές τράπεζες, ο κ. Μητράκος σημείωσε πως το χαμηλό τους μερίδιο είναι πρόδρομος για ανάπτυξη, καθώς διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2,6 δις. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Ως πρόκληση για τις τράπεζες συνολικά, αλλά και για τις συνεταιριστικές ειδικότερα, χαρακτήρισε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

«Θέλουμε τις συνεταιριστικές κεφαλαιακά ισχυρές» δήλωσε ο υποδιοικητής και αναφέρθηκε θετικά στην τοποθέτηση στρατηγικών επενδυτών σε αυτές, επικαλούμενος τα παραδείγματα της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Ηπείρου.

Καταλήγοντας σημείωσε πως πολλές από τις προκλήσεις των συνεταιριστικών τραπεζών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από δίκτυα συνεργασιών, κοινές πλατφόρμες για τις επισφαλείς απαιτήσεις, κοινό σύστημα POS κλπ.

«Είναι προφανές ότι μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας” σημείωσε ο κ. Μητράκος.

Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πιστωτικό σύστημα στο σύνολό του και ιδιαίτερα οι συνεταιριστικές τράπεζες αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Μυρτάκης, Πρόεδρος της Ενωσης και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Όπως τόνισε ο κ. Μυρτάκης, η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο βρίσκει τα συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα να υλοποιούν ένα σχέδιο ανάπτυξης που προβλέπει:
α. Την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων τεσσάρων Συνεταιριστικών Τραπεζών, που θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
β. Την υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου που εξυπηρετεί το διπλό στόχο ανάπτυξης και εξυγίανσης.
γ. Τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αναδιοργάνωση και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου. δ. Την αναβάθμιση και διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ των Συνεταιριστικών Τραπεζών σε θέματα ηλεκτρονικής τραπεζικής, κοινών συστημάτων, κανονιστικής συμμόρφωσης και κοινών υπηρεσιών.

Όλα τα παραπάνω, όπως είπε ο κ. Μυρτάκης, υπηρετούν το στόχο της απελευθέρωσης πόρων, ώστε αυτοί να διοχετευτούν στη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας με αξιοποίηση και των πόρων Ευρωπαϊκών και Εθνικών χρηματοδοτικών φορέων.

Πιο πολύ παρά ποτέ διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας επεσήμανε ο κ. Hervé Guider, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών. Ένα σημαντικό τετράπτυχο όπως ο ίδιος διαπίστωσε καθορίζει τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά τραπεζικά ιδρύματα.
- Η εξέλιξη της τεχνολογίας που περιλαμβάνει την επέκταση στην ψηφιακή εποχή,
- Ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης μεταξύ των συγκεκριμένων τραπεζών και των πελατών τους που καθορίζεται από τις ανάγκες των τελευταίων.
- Οι βασικοί κανονισμοί που λειτουργούν με την προοπτική προστασίας του πελάτη όπως η MIFID και η DSP2.
- Οι υπηρεσίες Fintechs που συχνά λειτουργούν σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και με τις οποίες οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν, να τις υιοθετήσουν και να τις εκμεταλλευτούν.

Χαιρετισμό απηύθηκε ο κ. Thierry Jeantet, πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ της Κοινωνικής Οικονομίας και Αλληλεγγύης (SSE FI).

Πηγή: Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών ΕλλάδοςΣχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων