ελληνικά english 16 Ιαν 2019

ΕΕ - Νομοθεσία | Διεθνείς Συμφωνίες

Έκθεση «φωτιά» του WHO για ελιές και ελαιόλαδο

Κώστας Κοντοθανάσης
Μια Έκθεση της Ανεξάρτητης Ανώτατης Επιτροπής για τις Μη Μεταδοτικές Νόσους του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας απειλεί να βάλει «φωτιά» στις ελιές, το ελαιόλαδο, τα τυριά, τα αλλαντικά, το κρασί και άλλα τρόφιμα, που παράγονται στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα. Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της Έκθεσης – μέσω της υιοθέτησης σχετικών μέτρων από τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις - στην κατανάλωση των αντιστοίχων προϊόντων που συνιστούν το διατροφικό made in Italy, προκάλεσαν αναστάτωση στην Ιταλία μετά από δημοσιεύματα του Τύπου την εβδομάδα από 16 έως 20 Ιουλίου 2018, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Υπουργού Γεωργίας Gian Marco Centinaio, που έκανε λόγο για «καθαρή τρέλα» εφόσον ισχύουν τα γραφέντα, προαναγγέλλοντας «σκληρή μάχη» για την προστασία της ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Τι συνέβη; Η Επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO, έδρα: Γενεύη), που υπάγεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση μέχρι το 2030 των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσοι, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Στο στόχαστρο της Έκθεσης της Επιτροπής, με τίτλο “Time to deliver”, που αποδίδεται ως «Καιρός να φέρουμε αποτελέσματα», η οποία γνωστοποιήθηκε τον Ιούνιο φέτος, μπαίνουν ξεκάθαρα ο καπνός και τα οινοπνευματώδη, για τα οποία προτείνεται στις εθνικές κυβερνήσεις η αύξηση της φορολογίας. Ακολουθούν τα κεκορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και η ζάχαρη. Στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωσή τους, ώστε να προληφθούν και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, στην εκδήλωση των οποίων αυτά τα συστατικά συμβάλλουν.

Γιατί, όμως, η Έκθεση αυτή ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην Ιταλία, από τον Υπουργό Γεωργίας και εκπροσώπους Οργανώσεων της Βιομηχανίας και του Αγροτικού Τομέα; Οι Ιταλοί, που έχουν περί πολλού την αγροτική τους παραγωγή και ελέγχουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, φοβούνται μήπως καταλήξουν μια μέρα να δουν πάνω στο προσούτο της Πάρμας και την παρμεζάνα, καθώς και σε άλλα προϊόντα σαν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – όπως επεσήμανε η εφημερίδα “Il sole 24 ore” – επιγραφές όπως εκείνες στα πακέτα των τσιγάρων, που θα αναφέρουν ότι η κατανάλωση των προϊόντων αυτών είναι επιβλαβής για την υγεία.

Η Έκθεση του WHO δεν προτείνει τη φορολόγηση των προϊόντων που περιέχουν τις ουσίες αυτές, πλην της αύξησης της φορολογίας στον καπνό και τα οινοπνευματωδή. Συνιστά, όμως, στις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσής τους (χρησιμοποιεί την κομψή έκφραση: “consider evidence-based fiscal measures for other unhealthy products”).

 Ένα από τα μη δημοσιονομικά μέτρα προτείνεται να είναι η θέσπιση ορίων στην περιεκτικότητα ενός τροφίμου όσον αφορά σε μιαν ουσία όπως το αλάτι. Πώς λέμε «κίτρινο τυρί με λίγα λιπαρά»; Θα ήταν όμως δυνατόν να υπάρξουν, για παράδειγμα, ελιές Καλαμάτας με λίγο αλάτι είτε φέτα με λίγο αλάτι (πώς να διατηρηθούν;) ή μήπως με τη θέσπιση τέτοιων ορίων τα προϊόντα αυτά θα ετίθεντο αυτομάτως εκτός αγοράς; Αντί, δηλαδή, να πει μια κυβέρνηση: «φάτε λίγο από αυτό ή εκείνο το προϊόν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης δίαιτας», μήπως θεσπίσει όρια που θα «πετούν» το προϊόν εκτός αγοράς; Και μήπως το ελαιόλαδο θα καιγόταν κι αυτό στην πυρά σε σχέση με άλλες λιπαρές ουσίες που υποτίθεται ότι είναι πιο "ελαφρές¨;

Οι Ιταλοί αντιδρούν και καλά κάνουν, την ώρα που εμείς – παλεύοντας να κάνουμε δακοκτονία… – έχουμε άγνοια. Το καλό είναι – όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης - πως η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη συνεδρίασή της στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 για το θέμα, θα καταλήξει σε μια συναινετική πολιτική δήλωση, χωρίς την έκδοση ψηφίσματος και ψηφοφορία σχετικά με την επιβολή φόρων, όπως αναφέρει η “La Repubblica”.

Σημειώνεται ότι κάποιοι στην Ιταλία αμφισβήτησαν τη βασιμότητα των πληροφοριών, επειδή η Έκθεση του WHO δεν αναφέρεται ονομαστικά στα ιταλικά προϊόντα ή δεν προτείνει ξεκάθαρα αύξηση φορολογίας πλην καπνού και οινοπνευματωδών. Όσα όμως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA ο Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής του WHO, δεν είναι καθησυχαστικά, αν δει κανείς πίσω από τη φρασεολογία του υψηλόβαθμου στελέχους. «Οι ειδήσεις περί μαύρων σφραγίδων του WHO σε αυτό ή εκείνο το τρόφιμο δεν είναι ορθές», είπε ο Branca, προσθέτοντας ότι «ο WHO δεν ενοχοποιεί ορισμένες τροφές αλλά συνιστά πολιτικές που προάγουν τη φειδωλή κατανάλωση τροφών, οι οποίες περιέχουν πολύ νάτριο (σ.σ. βλέπε αλάτι), σάκχαρα ή κεκορεσμένα λιπαρά». Είπε, ακόμη, ότι μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων θα μπορούσε να είναι «η χρήση ετικετών ικανών να παρέχουν ξεκάθαρες πληροφορίες για το περιεχόμενο», προσθέτοντας ότι «ακόμη και οι πολιτικές τιμολόγησης μπορούν να είναι χρήσιμες: ιδιαίτερα, αν τα ανθυγιεινά είναι διαθέσιμα σε χαμηλές τιμές, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να αυξηθεί η κατανάλωσή τους». 

Το καλό είναι ότι ο WHO δεν μπορεί να επιβάλει τέτοια μέτρα. Αν είναι, όμως, να αρχίσει μια εκστρατεία ενοχοποίησης τροφίμων, τότε καλά κάνουν οι Ιταλοί και κινητοποιούνται…

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων