ελληνικά english 17 Ιαν 2019

ΕΕ - Νομοθεσία | Κοινοτικοί κανονισμοί

Σε ισχύ οι νέες ετικέτες ελαιολάδου

Βασίλης Ζαμπούνης
Τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός (ΕΕ) που τροποποιεί βασικές διατάξεις για τις ετικέτες ελαιολάδων.

Με τη δημοσίευση (στο L 197/ 3 Αυγούστου 2018) του κανονισμού 2018/1096 τέθηκαν σε ισχύ οι τροποποιήσεις του βασικού κανονισμού 29/2012 σχετικά με την επισήμανση (τις ετικέτες) των ελαιολάδων. Οι τροποποιήσεις αφορούν τρία σημεία:

α) Η ένδειξη της μέγιστης οξύτητας επιτρέπεται να αναγράφεται μόνο με την προϋπόθεση ότι συνοδεύεται με τις ενδείξεις για τα υπεροξείδια, τις K232 και K270, τους κηρούς, με χαρακτήρες του ιδίου μεγέθους, στο ίδιο οπτικό πεδίο, και αφορούν στις μέγιστες προβλεπόμενες τιμές κατά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του ελαιολάδου.

β) Η αναγραφή του έτους συγκομιδής είναι για τις επιχειρήσεις προαιρετική και θα πρέπει το 100% του περιεχομένου (έξτρα) παρθένου ελαιολάδου να προέρχεται από τη συγκεκριμένη εσοδεία.

γ) Τα κράτη-μέλη έχουν μεν το δικαίωμα να καταστήσουν υποχρεωτική την αναγραφή της εσοδείας συγκομιδής, αλλά αυτή θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα εγχωρίως παραγόμενα ελαιόλαδα από ελαιόκαρπο που συγκομίζεται αποκλειστικά στο έδαφός της.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μετά από έξι μήνες.

Κατά τα άλλα, ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα είχαμε επισημάνει στη ανάρτηση του olivenews.gr  τον Μάιο (Αλλαγές στις ετικέτες ελαιολάδου) σχετικά με τον νέο κανονισμό αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων από την πλευρά των επίσημων φορέων του Υπουργείου και των (Δι)επαγγελματικών Οργανώσεων.

Υ.Γ. Στην ελληνική μετάφραση υπάρχει ένα ασυγχώρητο σφάλμα. Το (παρθένο) ελαιόλαδο, δεν «εκχυλίζεται» από τον ελαιόκαρπο, αλλά «παραλαμβάνεται», γιατί δεν είναι σπορέλαιο.
 

Σχόλια επισκεπτών

  • | Αγγελική Μαλέκα
    Η σοδειά που θα έρθει να βοηθήσει όλους αυτούς που πασχίζουν να έχουμε στην διατροφή μας το καλό προϊόν ????Δύσκολη δουλειά η συγκομιδή ❤

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων