ελληνικά english 18 Φεβ 2019

Επιστήμη - Τεχνολογία | Περιβάλλον | Καλλιέργεια | Έρευνα και εκπαίδευση

Κλιματική αλλαγή και παραγωγή ελιάς

ΕΚ
Μία ομάδα επιστημόνων από την Córdoba αναπτύσσει ένα μοντέλο προκειμένου να προβλεφθεί το πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή ελιάς στην Ανδαλουσία.

Το μοντέλο αυτό, με την ονομασία '"AdaptaOlive", αναπαράγει βήμα προς βήμα όλες τις διαδικασίες που συμβαίνουν στο δέντρο και που επηρεάζονται από την ίδια τη συμπεριφορά του δέντρου, καθώς και τις μετεωρολογικές συνθήκες. 

Όταν αναλύεται η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στον ελαιώνα, αξιολογούνται τρεις επιπτώσεις: ελάττωση των βροχοπτώσεων, αύξηση των θερμοκρασιών και αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Έτσι το μοντέλο προσδιορίζει την διαπνοή που πραγματοποιεί το ελαιόδενδρο, την απόδοση στη χρήση νερού και πώς αυτή επηρεάζεται από την έλλειψη νερού ή την αύξηση διοξειδίου του άνθρακα.

Το μοντέλο "AdaptaOlive" επιτρέπει την αναπαραγωγή της συμπεριφοράς των ελαιώνων της Ανδαλουσίας από τα τέλη του 20ου αιώνα,  που είναι η περίοδος αναφοράς στην οποία υπολογίζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έως το έτος 2100.

Σε κάθε περίπτωση, τα πορίσματα που προκύπτουν από αυτό το πρότζκετ μπορούν πλέον να εφαρμoσθούν με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις μίας περιορισμένης διαθεσιμότητας ύδατος και αύξησης της θερμοκρασίας, επιπτώσεις οι οποίες ήδη υπάρχουν.

Απόδοση από: www.canalsur.es


Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων