ελληνικά english 16 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Αθέμιτος ανταγωνισμός

Γαλλία: μη κανονικά το 48% των δειγμάτων

ΕΚimage
Η Γαλλική Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Ελέγχου Απάτης (στα γαλλικά DGCCRF), δημοσίευσε το Σχέδιο Ελέγχου του 2016 για τα ελαιόλαδα από το οποίο προκύπτει πως το 48% των δειγμάτων που αναλύθηκαν (139) δεν ήταν κανονικά και δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές πώλησης ελαιολάδων. Σύμφωνα με τον παραπάνω φορέα, στη πλειοψηφία αυτών των ελαιολάδων εντοπίστηκαν ποιοτικά ελαττώματα που οδήγησαν σε επαναταξινόμησή τους σε κατηγορία προϊόντος κατώτερης ποιότητας.

Οι ερευνητές επιθεώρησαν συνολικά 286 εγκαταστάσεις στον κλάδο ελαιολάδου: διανομείς, ιστοσελίδες, χονδρέμπορους και εμπόρους, εργοστάσια (παραγωγούς), αγορές και εκθέσεις, εντοπίζοντας παρατυπίες στο 42% (έως και 59% στις ιστοσελίδες).

Από τα δείγματα που αναλύθηκαν, σχεδόν τέσσερα από τα δέκα ήταν γαλλικής προέλευσης, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονταν από χώρες της Μεσογείου. Έγιναν φυσικοχημικές και κατόπιν οργανοληπτικές αναλύσεις. Επίσης, σε κάποια δείγματα έγινε αναζήτηση υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα.

Επίσης, επισημάνθηκε πως το ποσοστό παραβάσεων του κανονισμού ήταν μεγαλύτερο όταν η αναγραφή προέλευσης δεν ήταν ακριβής, επομένως, «είναι πιθανόν να υπάρχει μίξη ελαίων».

Συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα δείγματα κρίθηκε ότι «χρειάζεται παρακολούθηση» και 67 (το 48%) κρίθηκαν μη συμμορφούμενα με τους κανονισμούς σχετικά με την ετικέτα και τις φυσικοχημικές παραμέτρους, διαπιστώνοντας την πλειοψηφία των ελλείψεων στην ετικέτα του προϊόντος.

Μετά την ανάλυση, εκδόθηκαν 17 πράξεις, 71 προειδοποιήσεις και 39 διαταγές για παραβάσεις σχετικά με την ετικέτα., που, μεταξύ άλλων, απευθύνθηκαν σε ιστοσελίδες που απέδιδαν θεραπευτικές ιδιότητες στα προϊόντα τους, επικαλούνταν ψευδείς προελεύσεις των ελιών ή εγγυούνταν την παραγγελία με ταχυδρομείο χωρίς να παρέχουν προσυμβατική πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τη γνώμη της DGCCRF «ο δείκτης παράβασης έχει διατηρηθεί σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο στον κλάδο του ελαιολάδου κατά τη διάρκεια πολλών ετών, επομένως η επικοινωνία σχετικά με την προέλευση των έξτρα παρθένων και παρθένων ελαιολάδων που επιβάλλεται από την νομοθεσία, καθώς επίσης και οι περιοδικοί έλεγχοι, είναι απολύτως δικαιολογημένα».

Απόδοση από: www.mercacei.com


Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων