ελληνικά english 16 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία

"Ριμπάουντ" μετά το sell off στο Χρηματιστήριο

Αλεξάνδρα Τόμπρα
Σαν…ελατήριο αντιδρούν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να επαναπροσεγγίζει τα επίπεδα των 680 μονάδων, με τη βοήθεια των αγοραστών, που εκμεταλλεύονται τα πολύμηνα χαμηλά της αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,56% στις 677,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.780,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 7,99% στις 546,72 μονάδες.

Μετά από σχεδόν μία ώρα έντονης νευρικότητας, το Χρηματιστήριο βρίσκει ρυθμό και ανακτά την εμπιστοσύνη των αγοραστών. Το χθεσινό βίαιο sell off, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, οδήγησε σε πολύμηνα χαμηλά πολλούς τίτλους, με τους αγοραστές να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις φθηνές αποτιμήσεις για να τοποθετηθούν.

Άλλωστε, ήταν "κοινή δήλωση" αρκετών αναλυτών ότι η εικόνα που εμφανίζει η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017 και τον τραπεζικό δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016, δεν αποτυπώνει την πραγματική αξία των εισηγμένων και την προοπτική της οικονομίας.

Εν μέσω του διήμερου καταιγισμού πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, δεν είναι τυχαίες και οι εκθέσεις οίκων όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley που, αν και σταθερά αυστηρές στην κριτική τους για τις ελληνικές τράπεζες, εντούτοις χαρακτηρίζουν υπερβολικό το "σφυροκόπημα" που δέχονται οι μετοχές τους, συστήνοντας ψυχραιμία στην αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που σύστηναν η αγορά να αξιολογήσει σε πιο ρεαλιστική βάση τα αποτελέσματα των εισηγμένων, τα οποία ικανοποίησαν στο σύνολό τους, καθώς υπήρξε βελτίωση σε έσοδα, κερδοφορία (εξαιρώντας το αποτέλεσμα της ΔΕΗ) και ταμειακές ροές (ΕΑΤΑΜ), ενώ οριακά υποχώρησε το περιθώριο EBITDA και αυξήθηκε ελαφρώς η μόχλευση (καθαρός δανεισμός/ίδια κεφάλαια).

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Πειραιώς σήμερα βρίσκονται στο +9,59% και +9,69% αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία των απότομων διακυμάνσεων, με την Εθνική και την Alpha Bank να είναι στο +8,65% και +6,95% αντίστοιχα. Κέρδη 3,30% και 3,04% καταγράφουν οι ΔΕΗ και Μυτιληναίος, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Aegean, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Βιχοαλκο, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Σαράντης, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά βρίσκονται οι Τιτάν, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα. Η Coca Cola, το σημερινό βαρίδι στην αντίδραση, σημειώνει απώλειες 2,19%.

Πηγή: www.capital.gr


Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων