ελληνικά english 16 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία | Τιμές

Τα πρώτα ελαιοτριβεία λάδωσαν

Βασίλης Ζαμπούνης
Ακολουθώντας τους παραδοσιακά πρώτους Αγίους Αποστόλους (ζώνη αθηνοελιάς, νότια Λακωνία) αρχίζουν σιγά-σιγά και άλλα ελαιοτριβεία της Πελοποννήσου να παράγουν τα πρώτα φρέσκα ελαιόλαδα.

ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ
Για τις ποιότητες, όπως έχουμε ήδη γράψει και στο ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και στο olivenews.gr, τα προβλήματα πανελλαδικά είναι πάρα πολλά, λόγω της εκτεταμένης δακοπροσβολής και των μυκητολογικών ασθενειών (πχ. γλοιοσπόριο) σε πολλές περιοχές.

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ
Όσον αφορά στις ποσότητες της περιόδου 2018/19, οι εκτιμήσεις που είχαμε κάνει από τον Απρίλιο κα τονΙούλιο Εκτιμήσεις παγκόσμιας παραγωγής 2018/19, Η 2018/19 στον ορίζοντα, Νέο παγκόσμιο ισοζύγιο και εξέλιξη τιμών (σχ.) , και τώρα επαναλαμβάνουν διάφοροι φορείς και ΜΜΕ, ήδη "πάλιωσαν" και πρέπει αναθεωρηθούν. Για την Ελλάδα, ο πήχυς από τους 240 χιλ. τόνους κατεβαίνει προς τους 210 χιλ., κυρίως λόγω «Ξενοφώντα» και «Ζορμπά» (Αποτίμηση κυκλώνα (Σχολιασμένο).

Για την Ισπανία ανεβαίνει η πρόβλεψη προς το 1,6 εκ. τόνους, που ίσως το υπερβούν. Για την Ιταλία, παραμένουν οι 190 χιλ. τόνοι (λόγω παγετού στην Πούλια), όπως ακριβώς είχαμε γράψει από τον Ιούλιο.

ΤΙΜΕΣ (βυτίου, αναχώρηση, ex-factoty)
Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο από την 2017/18 που τελείωσε αφήνοντας αδικαιολόγητα, στην Ελλάδα, υψηλά αποθέματα 60 χιλ. τόνων περίπου, προς την 2018/19 (βλέπε ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, τεύχος 84 και 85, αναλύσεις «Η χρονιά 2018/19: Ρίσκα και αβεβαιότητες). Η εικόνα με τις τιμές στην ελληνική αγορά είναι ένα δύσκολο παζλ, που μοιάζει με το παιχνίδι σε τίνος τα χέρια θα μείνει ο μουντζούρης.

Ας δούμε κατ΄αρχήν τα φρέσκα, φετινά λάδια.
Για τους Αγίους Αποστόλους (αθηνοελιές) γνωρίζουμε ότι έχει δοθεί στον συνεταιρισμό η τιμή 4,30 μέσω Έλληνα μεσίτη από ιταλική εταιρεία με έδρα την Τοσκάνη, αλλά με προϋποθέσεις ποιότητας των ελαιολάδων.

Για την περιοχή Κρανιδίου (μανάκι) γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει λίγες πράξεις βυτίων μεταξύ 3,60 – 3,90€/κιλό για ελαιόλαδα ειδικών προδιαγραφών, ΠΟΠ, με ισχυρισμό υγείας, αγουρέλαιων.

Στην περιοχή Γαργαλιάνων η τοπική ποικιλία μαυρολήσιο πουλήθηκαν επίσης λίγα βυτία σε τιμές 3,0 – 3,05€/κιλό.

Ας έρθουμε στα περσινά αποθέματα, που κινούνται με μία μεγάλη διακύμανση από 2,40 έως (σχεδόν) 3,00 €/κιλό, αναλόγως των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους (το παζλ που γράφουμε παραπάνω). Είναι φανερό πως εδώ εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος των αναμίξεων (πατσαλιασμάτων) περυσινών με φετινών λαδιών που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των ποιοτήτων (ο μουντζούρης που γράφουμε παραπάνω).

Κι όλα αυτά, κυρίως, λόγω των περσινών ολέθριων σφαλμάτων, γιατί ενώ είχαμε εξαιρετικές ποιότητες που μπορούσαν να πουληθούν τον χειμώνα σε τιμές άνω των 3,50€, πολλοί προτίμησαν να κρατήσουν τα λάδια τους, προσδοκώντας ακόμη υψηλότερες τιμές. Ανεξάρτητα πού οφείλεται (κακή ενημέρωση, αγροτοσυνδικαλιστικές πρακτικές , χάιδεμα αυτιών από συγκεκριμένα ΜΜΕ για να πουλάνε φύλλα, ακόμη και το φυσικό ελάττωμα της πλεονεξίας) το γεγονός είναι ότι χάνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ από πέρυσι.

Διαπιστώνω ότι παρά τον "βομβαρδισμό" με καθημερινή σχεδόν αρθρογραφία για τις τιμές με ειδήσεις (;) και αναλύσεις(;), "τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα". Κάποιοι ίσως προσπαθούν "να φιάξουν κλίμα" γενικεύοντας μεμονωμένες ειδικές περιπτώσεις όπως αυτή του Κρανιδίου που γράφουμε παραπάνω. Διάβασα και περίεργες αναλύσεις, ότι η χαρά των εμπόρων είναι να υπάρχουν πολλά λάδια για να πιέζουν τον παραγωγό να κατεβάσει τις τιμές (!). Λες και και η χαρά του παραγωγού είναι η κακή παραγωγή με θεωρητικά υψηλές τιμές... Πάντως, επειδή φοβάμαι αυτού του είδους την (παρα)φιλολογία, στο τεύχος του ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ που κυκλοφορεί αφιέρωσα κάποιες γραμμές στις 4 βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την στρατηγική των παραγωγών. 

Σχόλια επισκεπτών

  • | Βλησιδης Ιωαννης
    Πιστεύω οτι Ένας λόγος που δεν πούλησαν τα λάδια της περιόδου 17/18 ήταν και το θέμα της υπερφορολογησις των αγροτών και το κράτησαν για πώληση και την επόμενη χρόνια .Σημείωση στην περιοχή μας εχωμε ποικιλία τσουνατη και δεν εχωμε παραγωγή φετο Ευχαριστώ

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων