ελληνικά english 16 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Επιτραπέζια ελιά | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία | Άλλα αγροτικά προϊόντα

Δυναμικό ελληνικό «παρών» στη Διεθνή Εκθεση SIAL

ΓΠ
Δεκάδες ελληνικές ελαιοκομικές εταιρείες συμμετέχουν σε μία από τις πλέον αναγνωρισμένες εκθέσεις παγκοσμίως, την SIAL 2018, με τον αριθμό να ξεπερνά κάθε ρεκόρ, σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Γραβάνη, διευθυντή Διεθνών Εκθέσεων, Αγροτικών Προϊόντων, Τροφίμων και Ποτών του Enterprise Greece.

Μιλώντας ο κ. Γραβάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ελληνική παρουσία στην έκθεση SIAL 2018 που ξεκίνησε στις 21 και ολοκληρώνεται στις 25 Οκτωβρίου στο Παρίσι, όπου αναμένεται να έχει πάνω από 160.000 εμπορικούς επισκέπτες, τόνισε ότι φέτος το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων συγκεντρώνει η επιτραπέζια ελληνική ελιά !

image


 Ο κ. Αντώνης Γραβάνης, διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων, Αγροτικών Προϊόντων, Τροφίμων και Ποτών του Enterprise Greece μιλά για την ελληνική παρουσία στην έκθεση.


Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Γιώργο Μανταίο και δημοσιεύει ο Εθνικός Κήρυκας ο Αντ. Γραβάνης εξήγησε ότι: «… στην Ελλάδα έρχονται 30 δισ. ευρώ από επενδύσεις εξωτερικού και φεύγουν 4 εκατ. συνολικά σε διεθνείς εκθέσεις, κάθε είδους. Άρα το ποσό που δίνει το ελληνικό κράτος είναι πολύ λίγο. Το Enterprise Greece δεν κερδίζει κάτι από αυτό. Στηρίζει τους εξαγωγείς, αλλά είμαστε αυστηροί όσον αφορά την επιλογή εκείνων που έρχονται μαζί μας. Έχουμε ένα μοντέλο που δεν επιτρέπει σε κάποιον ο οποίος δεν είναι έτοιμος, να έλθει σε μια έκθεση. Εκπαιδεύουμε, κάνουμε σεμινάρια για αγορές, προσπαθούμε να κάνουμε πολλά, αλλά δυστυχώς είμαστε πολύ λίγοι».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην SIAL 2018, τόνισε: «Φέτος η Ελλάδα εκπροσωπείται με 105 εκθέτες στο εθνικό περίπτερο, μέσω της Enterprise Greece, αλλά η συμμετοχή είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς υπάρχουν πολλοί ανεξάρτητοι. Παρατηρούμε αύξηση 10% στους συμμετέχοντες, που συμβαδίζει με την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Να σημειώσουμε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις εξαγωγές, καθώς φέτος αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 10% κι αυτό σημαίνει ότι το ισοζύγιο της χώρας βελτιώνεται περίπου κατά 2 δισ.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι στη δεδομένη συγκυρία οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εξωστρέφεια, δεν φοβούνται να βγουν έξω και όλο και περισσότερο τολμούν να κάνουν το βήμα και να εξάγουν».

Η ελληνική συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο

Όλα δείχνουν πως η ελληνική συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο, όπως επισημαίνει ο. Γραβάνης ως στέλεχος του οργανισμού Enterprise Greece.
«Πιθανότατα πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ ελληνικών συμμετοχών σε έκθεση SIAL. Πιστεύουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και τα επόμενα χρόνια» τονίζει ο κ. Γραβάνης και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια της κρίσης οι Έλληνες παραγωγοί βίωσαν μεγάλο σοκ καθώς έχασαν την εσωτερική αγορά. Έτσι, έκαναν μια στροφή προς τα έξω κι αυτό αρχίζει πλέον να αποδίδει πολλαπλάσια. Βέβαια, μην γελιόμαστε, για να μπορέσουμε να δούμε ακόμα καλύτερες ημέρες πρέπει να γίνουν πολλά. Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια».

Η επιτραπέζια ελιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Όσο για τα προϊόντα που αποδεικνύονται περιζήτητα, δεν υπήρξαν… εκπλήξεις: «Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων συγκεντρώνει η ελιά. Η βρώσιμη ελληνική ελιά. Η Ελλάδα έχει ίσως την καλύτερη ελιά στον κόσμο κι αυτό φαίνεται στα εξαγωγές που αυξάνονται συνέχεια. Ακολουθούν άλλα προϊόντα, όπως η κονσέρβα ροδάκινο και το ελαιόλαδο. Το θετικό είναι πως υπάρχουν κι άλλα για τα οποία οι επενδυτές ενδιαφέρονται. Είναι δειλά τα βήματα, αλλά σιγά- σιγά βλέπουμε να γίνεται κάτι. Πιστεύουμε ότι η έκθεση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές. Είναι μια διεθνής έκθεση με μέγεθος εντυπωσιακό. Πάνω από 150.000 επισκέπτες, 7.000 εκθέτες. Θέλω να πω ότι η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες εκθέσεις και ο σωστά προετοιμασμένος εκθέτης θα κάνει μέχρι και 100 επαφές στις 5 ημέρες. Οι δέκα να μείνουν από αυτές, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία» κατέληξε ο διευθυντής ενός ιδιαίτερα σημαντικού τομέα του Enterprise Greece.

Oρισμένες από τις ελληνικές ελαιουργικές επιχειρήσεις και φορείς που συμμετέχουν στην Διεθνή Έκθεση 

ΤERRA CRETA, GREEK PONY, ΑΛΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ANOLIVE, SOYA HELLAS, ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε., FARMHOUSE S.A., Η Λ Ι Δ Α Α.Β.Ε.Ε., KALOGIROS S.A., VASSILAKIS ESTATE, BIOSITEIA
LADAS FOODS., ΠΕΜΕΤΕ, NOVEMBER FRUITS, TSATSOULIS BROS S.A.
EL. RENIERIS & Co, TRIPSAS S.A., AGROSPARTA 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γ. Μανταίος, Εθνικός Κήρυκας

 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων