ελληνικά english 17 Ιαν 2019

ΕΕ - Νομοθεσία | Προγράμματα και ενισχύσεις | Ελληνική νομοθεσία | Υπουργείο - Οργανισμοί

Οι εγγυητές και το λάδωμα (των ΟΕΦ)

Βασίλης Ζαμπούνης
Διαβάζω και ανατριχιάζω. Ο λόγος για τα προγράμματα των ΟΕΦ (= 45 εκ. €), για το λάδωμα και για κάποιους - κακούς προφανώς- που προτιμούν τη χώρα να σέρνεται, τους αγρότες να ζουν στην ανέχεια, τους πολίτες - αυτοί πού ξεφύτρωσαν, ποιοι είναι; - να ταλαιπωρούνται. Αντιθέτως, οι άλλοι – οι καλοί προφανώς – θέλουν τη μόχλευση! Δύσκολη έννοια, κάπως χρηματιστηριακή, ας την ορίσουμε – για να συνεννοούμαστε- σαν την επένδυση μεγαλύτερων κεφαλαίων από αυτά που πράγματι κατέχουμε.
Τι τρέχει εδώ λοιπόν;

Πρόκειται πολύ απλά για την Απόφαση του Υπουργείου να ορίσει το ύψος των εγγυητικών επιστολών για την υλοποίηση των προγραμμάτων (ξαναλέω, 45 εκ. €) από 30 έως 90% του ποσού της κάθε δράσης. Λογικό; Λογικότατο! Κι αν θέλετε την άποψή μου, την έχω υποστηρίξει και στο παρελθόν, το ποσοστό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο για δύο λόγους: Πρώτον, για να εξασφαλίζει την υλοποίηση της δράσης. Δεύτερον, για να εγγυάται τη σοβαρότητα των ΟΕΦ. Κι όχι «μόχλευση» αέρα κοπανιστού… Αλλιώς θα μπορούσαμε να καταργήσουμε τελείως τις εγγυητικές επιστολές ή να τις φτιάχνουμε («πλαστές» ή «μη κανονικές», πέστε εσείς τη σωστή λέξη) στο κομπιούτερ του γραφείου μας από κάποια πραγματική ή εικονική τράπεζα. Μεταξύ μας δεν βλέπω ούτε πολύ ευαισθησία ούτε πολύ πρεμούρα για αυτές τις περιπτώσεις που χρονίζουν στα χρονοντούλαπα, ενώ στο μεταξύ τα εκατομμύρια των ΟΕΦ ρέουν.

 Άρα, λοιπόν, ο εμφανιζόμενος σαν προστάτης και εγγυητής της μόχλευσης δείχνει να παίρνει υπό την προστασία του αμφίβολες περιπτώσεις προγραμμάτων, ΟΕΦ (συνεταιρισμών) και συμβούλων, που θέλουν την… μόχλευση!

Μάλιστα, εν τη ρύμη του λόγου του ξέφυγε και το μαργαριτάρι «ο τεχνικός σύμβουλος να βάλει πλάτη να βρει την εγγυητική». Έτσι, θα οδηγούμαστε στον «σύμβουλο» που συμβουλεύει, που υλοποιεί, που χρηματοδοτεί. Ποιους χρηματοδοτεί και πώς; Αυτό το «λάδωμα» που διαβάζω, πού κολλάει; 

Επιπλέον, ο εμφανιζόμενος σαν προστάτης και εγγυητής της μόχλευσης δεν γνωρίζει ούτε τον κοινοτικό κανονισμό ούτε την Υπουργική Απόφαση. Όχι μόνο γιατί οι εγγυητικές δεν αυξήθηκαν στο 90% , αλλά κυμαίνονται μεταξύ 30 και 90%, αλλά και γιατί επιτρέπεται στην ΟΕΦ/συνεταιρισμό να υλοποιήσει το πρόγραμμά της χωρίς καθόλου εγγυητικές επιστολές, σταδιακά, αρκεί να ακολουθήσει τις συγκεκριμένες διαδικασίες, που για πρώτη φορά μια Υπουργική Απόφαση προβλέπει και περιγράφει.

Ποιος λοιπόν - και γιατί – καλλιεργεί τις ιδέες της πανωλεθρίας , όχι μόνο στις τιμές των ελαιολάδων αλλά και των προγραμμάτων τους, ενώ ενοχλείται από τις έστω και μικρές απόπειρες να μπει τάξη στο «σκορποχώρι»; 


 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων