ελληνικά english 16 Ιαν 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Ελληνική και Διεθνής Οικονομία | Τιμές

Αγορά χωρίς πρόσημο (ανανεωμένο)

Βασίλης Ζαμπούνης
Δύσκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος μια σαφή κατεύθυνση στις τιμές του ελαιολάδου σήμερα. Ισχύουν οι προηγούμενες επικοινωνίες μας "Η αναμπουμπούλα στην αγορά και οι λύκοι" και η "Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι τιμές (upd)".

Ακόμη πιο φανερή είναι η έντονη διαφοροποίηση ποιοτήτων (με την ίδια απογοητευτική κατάσταση όπως έχουμε επανειλημμένα περιγράψει), άρα και τιμών σε μια αγορά, επιπροσθέτως, που δεν έχει τις υποδομές (βλ. π.χ. τον σταθεροποιητικό ρόλο των ισπανικών κοοπερατίβων, με όλα τα προβλήματα που τυχόν προκαλούν ). Εξάλλου δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για “αγορά” όταν όλες και όλες πραγματοποιούνται ελάχιστες συναλλαγές με λίγα βυτία. Η εσωτερική αγορά του τυποποιημένου έχει “καθίσει“ ενώ οι ιταλοί αγοραστές περιμένουν να δουν τις ισπανικές εξελίξεις.

Έτσι, λοιπόν, το εύρος των τιμών είναι σε κάθε περίπτωση υπερβολικά μεγάλο. Για τις “καλές “ ποιότητες (όπου το “καλές” είναι σχετικό, σε σύγκριση π.χ. με τις περυσινές ) το άνοιγμα τιμών φτάνει τα 0,50 ευρώ, από 3,60 έως 4,10 ευρώ / κιλό. Για κατώτερες ποιότητες (πάντα στα όρια του έξτρα, τουλάχιστον από πλευράς οξυτήτων, οι τιμές πέφτουν κατά ένα ολόκληρο ευρώ, δηλαδή από 2,70 έως 3,10 ευρώ/κιλό, ή και ακόμη πιο κάτω (το λεγόμενο “όπου σε πιάσουν “). Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι αναμίξεις, με πολλούς να προσπαθούν να διορθώσουν φετινά προβληματικά ελαιόλαδα με καλές ποιότητες περυσινών.
Τα βιομηχανικά , λαμπάντε, βάσης 5° οξύτητας, κινούνται στα όρια των +/- 1,95 ευρώ/κιλό, αναλόγως κηρών και άλλων χαρακτηριστικών.

Δύσκολα λοιπόν μπορεί να διακρίνει κανείς κάποιο πρόσημο. Η πίεση στις τιμές θα είναι δεδομένη, με καλύτερό της σύμμαχο τις ελληνικές εσωτερικές αδυναμίες, παρά την ισπανική παρέμβαση. Όπου και στην Ισπανία δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν οι πολύ βραχυχρόνιες μεταβολές, με μικρή άνοδο πριν 15 ημέρες και μικρή πτώση τώρα. Αγορά είναι αυτή...! 

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων