ελληνικά english 16 Ιαν 2019

Επιστήμη - Τεχνολογία

«Σοκ» στο Ηράκλειο από την αύξηση των υπεροξειδίων

ΠΛ
Πρωτοδημοσιεύτηκε στο olivenews.gr, στις 17 Ιανουαρίου 2012

Ραγδαία αύξηση των υπεροξειδίων στο ελαιόλαδο που προέρχεται από παγετόπληκτες περιοχές του νομού Ηρακλείου αλλά από «καθαρό» ελαιόκαρπο παρατηρούν τώρα οι ελαιουργοί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου Λεωνίδα Περάκη στο λάδι από ελαιόκαρπο παγετόπληκτων περιοχών, που όμως δεν φαινόταν να είχε πληγεί από παγετό, τα υπεροξείδια αυξάνονται μέσα σε λίγες μέρες, ενώ η οξύτητα και τα Κ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Και επειδή οι παραγωγοί έχουν συνηθίσει να προσδιορίζουν τις τιμές του λαδιού μόνο με βάση την οξύτητα του προϊόντος, δεν μπορούν να πεισθούν ότι ελαιόλαδο οξύτητας για παράδειγμα 0,28 δεν είναι όχι έξτρα αλλά ούτε καν παρθένο αφού τα υπεροξείδια μέσα σε 45 μέρες αυξήθηκαν από 12 σε 40! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δείγματα ελαιόλαδου με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά παρατηρείται ταχύτατη αύξηση της χλωροφύλλης (λόγω ανόδου των υπεροξειδίων) με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του περιεχομένου της φιάλης κάθε δείγματος να έχει πάρει σκούρο χρώμα, φαινόμενο το οποίο συνεχώς επεκτείνεται σε όλο το δείγμα. Αίνιγμα αποτελεί και σε ποια κατάσταση θα βρουν μετά από 2-3 μήνες το λάδι που έχουν κρατήσει για τα σπίτια τους οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον κ. Περάκη, οι ελαιουργοί διαχώριζαν τον εμφανώς «χτυπημένο» από τον παγετό ελαιόκαρπο το λάδι του οποίου τοποθετούσαν σε συγκεκριμένες δεξαμενές. Το ελαιόλαδο που προερχόταν από ελαιόκαρπο ο οποίος φαινόταν να μην έχει υποστεί αλλοίωση από τον παγετό (οι παραγωγοί έσπευσαν να συγκομίσουν το προϊόν τους) διοχετευόταν σε άλλες δεξαμενές. «Είχαμε ξεχωρίσει το λάδι και ξέραμε ότι από τις χτυπημένες ελιές δεν θα ήταν καλό. Όμως τώρα βλέπουμε ραγδαία άνοδο των υπεροξειδίων και σε ποσότητες λαδιού που προήλθαν από ελιές που δεν είχαν εμφανή σημάδια αλλοίωσης από τον παγετό» τονίζει ο κ. Περάκης.
Έγκυροι χημικοί εκτιμούν ότι σε περιπτώσεις παγετού αλλοιώνεται, λίγο ή περισσότερο, το σύνολο του ελαιοκάρπου κάθε περιοχής, γεγονός που έχει ως συνέπεια την αύξηση των υπεροξειδίων. Έτσι ήταν επόμενο να αυξηθούν τα υπεροξείδια ακόμα και στο λάδι που προήλθε από ελαιόκαρπο ο οποίος δεν έφερε εμφανή σημάδια αλλοίωσης.

«Έγκλημα» οι αναμείξεις 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Περάκης κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι έμποροι να έχουν αναμείξει ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από μη παγετόπληκτες περιοχές, με υποβαθμισμένο λάδι προκειμένου να μειώσουν το κόστος. «Αυτό είναι έγκλημα. Διότι τα υπεροξείδια σε ένα τέτοιο μείγμα διαρκώς αυξάνονται και επεκτείνονται στο σύνολο των ποσοτήτων. Οι έμποροι αυτοί λοιπόν έχασαν και το καλό λαδι» υπογραμμίζει ο κ Περάκης.
Να σημειωθεί ότι οι Ιταλοί έμποροι ξέρουν πολύ καλά τις ποιότητες του λαδιού που παραλαμβάνουν Έτσι όσοι έχουν παραλάβει υποβαθμισμένο λάδι από παγετόπληκτες περιοχές το γνωρίζουν από τις αναλύσεις.
Εξαιρετικά προσεκτικές ωστόσο είναι οι σοβαρές κρητικές επιχειρήσεις τυποποίησης οι οποίες προσέχουν με «θρησκευτική ευλάβεια» το προϊόν που εμφιαλώνουν να προέρχεται από μη παγετόπληκτες περιοχές και να είναι έξτρα παρθένο.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης είπε ότι κάποιοι έμποροι με σκοπό το κέρδος ανέμειξαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με λάδι παγετόπληκτων περιοχών, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το σύνολο των ποσοτήτων που κακώς διακινούσαν στην αγορά. Ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζεται να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς (κι αν αυτό δε γίνεται να προχωρήσουν σιγά – σιγά μόνοι τους οι αγρότες) για την προμήθεια ανοξείδωτων δεξαμενών στα σπίτια τους, ώστε να φυλάσσουν εκεί το λάδι τους. Έτσι να μπορούν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του.


Σχόλιο Β.Ζ. 

Τα παγόπληκτα εντοπίζονται όχι μόνο από τις χημικές αναλύσεις αλλά και από την γεύση τους που μπορεί να διακρίνει πολύ εύκολα ένας στοιχειωδώς έμπειρος και η οποία περιγράφεται σαν "λάστιχο σαμπρέλα".
Από εμπορικής σκοπιάς ένα παγόπληκτο θα μπορούσε να πουληθεί σαν λαμπάντε 1,35-1,50 € και το καλό έξτρα 1,85-2,0 €. Αναμιγνύοντάς τα υποβαθμίζονται όλα στις τιμές των λαμπάντε (το σχόλιο αναφέρεται στο 2012)
Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων