ελληνικά english 19 Φεβ 2019

Αγορά - Οικονομία | Ελαιόλαδο | Τιμές

Η Ισπανία μένει πίσω

Βασίλης Ζαμπούνης
Ούτε τον Δεκέμβριο κατάφερε η ισπανική ελαιοσυγκομιδή να ανεβάσει ρυθμούς ώστε να φτάσει στο προσδοκώμενο επίπεδο παραγωγής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ισπανικού Υπουργείου η παραγωγή ελαιολάδου του Δεκεμβρίου έφτασε μόνο στους 620 χιλιάδες τόνους, οι οποίοι προστιθέμενοι στους περίπου 100 του Νοεμβρίου δίνουν το απελπιστικά χαμηλό άθροισμα των 720 περίπου χιλιάδων τόνων. Η αιτία δεν είναι άλλη από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που δεν επέτρεψαν να μπει η συγκομιδή σε φουλ ρυθμούς παρά μόνο μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι:

α) Απομακρύνεται οριστικά η προοπτική των 1,7 εκ. τόνων για την εφετινή παραγωγή της Ισπανίας, η οποία μάλλον θα «περιοριστεί» σε ένα επίπεδο γύρω στους 1,6 εκ. τόνους, πολύ κοντά στους 1.550.000 ± 50.000 που έχει αναφερθεί εδώ και πολλούς μήνες και από το olivenews.gr και από το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο. Ερώτημα αποτελούν οι αποδόσεις λάδι: καρπός, οι οποίοι μέχρι τώρα βρίσκονται στο 17,5%.

β) Η χρονική καθυστέρηση αναπόφευκτα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα. Τα φρέσκα λάδια έγιναν ανάρπαστα από την ιταλική και ισπανική βιομηχανία. Τώρα όλοι πρέπει να συμβιβαστούν με χαμήλωμα του πήχη της ποιότητας αν και σίγουρα καλύτερου της περυσινής ισπανικής απογοήτευσης.

γ) Υπό αυτές τις συνθήκες εντύπωση προκαλεί η ασκούμενη πίεση στις τιμές παραγωγού, η οποία ίσως μπορεί να αποδοθεί στην επιθετική εμπορική πολιτική που έχει σχεδιάσει η Ισπανία, εκμεταλλευόμενη και τις ελλειμματικές εφετινές παραγωγές Ιταλίας, Ελλάδας και Τυνησίας.

  

Σχόλια επισκεπτών

Αυτό το άρθρο δεν έχει σχολιαστεί ακόμα

Νέο σχόλιοΌλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.
Κάθε μήνυμα δημοσιεύεται
αφού το εγκρίνει ο διαχειριστής του ιστότοπου.

Χρήσιμα Links Βίντεο εκδηλώσεων